Lichaamstaal deel 1

“De staart”

Zoals meeste mensen wel weten communiceren honden met hun lichaam. Lichaamstaal is de manier voor honden om te laten zien hoe ze zich voelen en wat ze bedoelen. Voor honden is het een taal die voor zich spreekt, maar wij mensen moeten de taal van de hond leren begrijpen net als we een andere taal zullen moeten leren. Hier gaat tijd in zitten en is niet zo makkelijk als vaak gedacht. 

De komende weken ga ik jullie meer leren over lichaamstaal. Elke zondag post ik een nieuw blog over dit onderwerp.

De staart is misschien wel het meest bekende onderdeel als het gaat om lichaamstaal en daarom ga ik daar eerst het een en ander over vertellen. 

De houding van de staart vertelt veel over hoe de hond zich voelt. Hoe lager en hoe meer aangeknepen (gespannen) de staart is hoe minder de hond op zijn gemak is. Een staart die tussen de benen zit betekent puur angst. Ook als de hond kwispelt terwijl zijn staart tussen de benen zit betekent dit nog steeds dat hij bang is. Kwispelen betekent puur opwinding.
Vaak gaat de kont van de hond ook een stuk naar beneden als hij angstig is en zie je dat de rug wat boller komt te staan.

Een uitzondering in de regel is de vergeten staart. Dit is een staart die wel laag hangt maar die je ziet bij een hond die ontspannen is. Vaak zie je dit bij honden die staan te eten of een hersenwerkje doen. Ze zijn dan niet bang maar zo geconcentreerd bezig dat ze hun staart zijn vergeten.

Een hond die zijn staart omhoog heeft voelt zich zelfverzekerd. Eigenlijk is dit wat kort door de bocht want het zit iets ingewikkelder in elkaar dan dit maar het is een goede leidraad die je kunt aanhouden bij het kijken naar lichaamstaal. Als de staart omhoog staat zien we hem het liefst ontspannen met een boogje omhoog terwijl hij heen en weer wappert als de hond loopt.

Ontspannen “neutraal”
ontspannen “hoog”

De “vergeten” staart

Op het moment dat twee honden elkaar ontmoeten zie je weleens dat een van de twee of beide honden hun staart recht omhoog, gespannen en stijf in de lucht hebben staan. Deze honden laten zien dat ze erg gespannen zijn. Het is geen ontspannen kennismaking en als je de kans hebt is het verstandig om je hond vrolijk bij je te roepen en hem te belonen met spel of een koekje als hij naar je toe komt. 

Kwispelen

Iedereen kent natuurlijk het fenomeen kwispelen wel. Als de hond kwispelt wordt vaak gedacht dat het wel goed is omdat dat betekent dat hij blij is. Helaas is dit een misvatting en zegt de manier van kwispelen alles over wat de hond er mee wilt zeggen. Kwispelen betekent puur opwinding. Het is onbewust gedrag van de hond. Hij kan het doen als hij blij is, bang is of zelfs als hij agressief is. 
Er zijn meerdere soorten manieren van kwispelen. 

  • De brede kwispel. De naam zegt het al, de hond kwispelt hier met brede slagen van links naar rechts. Dit is een kwispel waarbij de staart ontspannen is. De houding kan verschillen van hoog tot laag maar een brede kwispel betekent altijd vriendelijkheid. 
  • Als het hele lijf heen en weer gaat tijdens het kwispelen betekent dit dat de hond blij is maar er is ook veel opwinding in zijn lichaam. Vaak doen honden dit als je thuis komt. 
  • De smalle kwispel is een kwispel met een strakke, gespannen staart. Hij is smal in tegenstelling tot de brede kwispel en het betekent dat de hond gespannen is. Hoe meer spanning hoe korter en strakker de kwispel. Een hond die kwispelt met zijn staart tussen de benen laat puur alleen opwinding zien met het kwispelen. Het betekent dus niet dat hij het eigenlijk ook wel leuk vind. Hier zal je ook een gespannen kwispel zien.
  • Bij de propeller kwispel draait de staart meer rondjes. Als hij dit laat zien zegt het dat hij iets heel erg leuk vind maar dat hij ook ergens een beetje onzeker over is. Het is een soort tegenstrijdig gevoel, wat een tegenstrijdige beweging met zich mee brengt.

Om de staart van je hond goed te kunnen begrijpen moet je rekening houden met het ras wat je in huis hebt. Een beagle bijvoorbeeld is gefokt op zijn hoge staart zodat hij boven het gras uit steekt en daardoor makkelijk te vinden is. Daarom is een lage staart bij een beagle eerder een teken van angst dan bijvoorbeeld de staart van een whippet, die door zijn bouw om sneller te kunnen rennen zijn staart van nature veel meer naar beneden draagt.

Bij rashonden is het makkelijk te bepalen aan de hand van een rasstandaard hoe de stand van zijn staart van nature is. Bij kruisingen is dit wat minder makkelijk. Probeer eens goed op de houding van je hond zijn staart te letten in de aankomende weken om deze natuurlijke neutrale stand te ontdekken. Als je de staart gaat observeren zie je hoe vaak deze van hoogte, spanning en beweging veranderd. Alles wat je hond met zijn staart doet is onbewust, dus echt een perfecte manier om te kijken hoe hij zich voelt. 

Er is veel meer waar je naar moet kijken als je je hond echt wilt leren lezen. De komende weken behandel ik de volgende onderwerpen: Oren, Ogen, Vacht, Mond, Houding en Stresssignalen

Geef een reactieReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten