Lichaamstaal deel 2

“De oren”

Vorige week heb ik uitgebreid vertelt over de staart van de hond en wat hij daar allemaal mee kan vertellen. Maar met alleen het kijken naar de staart zijn we er nog lang niet. Vandaag wil ik jullie laten zien hoe de oren een grote rol spelen in de lichaamstaal van de hond.

Oren kunnen zich los van elkaar, alle kanten op bewegen. Als een hond zijn oren naar voren heeft duidt dat er op dat hij alert is. Je ziet dit bij honden vaak als je een piepgeluidje o.i.d maakt. Bij flaporen wijzen de driehoekjes naar voren en bij staande oren kan je zo in de oorschelp kijken.

Oren die een beetje naar de zijkant vallen en geen spierspanning hebben betekenen dat een hond relaxt is. Flaporen zullen hierbij een beetje naar de zijkant wijzen, staande oren vallen naar de zijkant alsof ze zijn omgevallen.

Als een hond zijn oren naar achteren heeft betekent dit onzekerheid en angst. Dat zie je bij een hond met flaporen minder duidelijk dan bij een hond met staande oren en daarom is het zo belangrijk om naar het totaalplaatje van de lichaamstaal te kijken.

Dan heb je ook nog de “speloren” deze houding van de oren zie je bij spelende honden. Ook hier is dit bij staande oren makkelijker te zien dan blij flaporen. Bij de staande oren kun je vanaf de zijkant de oorschelp in kijken, flaporen lijken een klein stukje van het hoofd af te komen en de oren wijzen naar de zijkant.

Net als de staart hebben oren ook een natuurlijke stand. Bij een Labrador bijvoorbeeld hangen de oren veel meer naar beneden dan bij een Herder. Ook hier is het dus belangrijk dat je kijkt naar de natuurlijke stand om de lichaamstaal goed te kunnen begrijpen. Bij rashonden is dit wat makkelijker te bepalen dan bij kruisingen. Observeer je hond als er geen tot weinig prikkels in de buurt zijn. Zo kun je goed zien wat de neutraalstand van zijn oren is. Het zal je misschien nog wel verbazen dat het anders is dan je in eerste instantie dacht.

Een Basset heeft hele lange en zware oren. Bij deze hond is het lastiger om zijn oren goed te lezen dan bij een hond met staande oren. Bij de flaporen is het belangrijk dat je kijkt naar de aanzet van het oor. Daar kun je goed zien hoe de hond zijn oor houdt. Bij deze hond wijst zijn ooraanzet naar de zijkant. Je ziet ook weining spanning in de ooraanzet, deze hangt naar beneden.

Sommige honden dragen de oren in ruststand ontspannen in de nek. Je kan hier het verschil met angst goed zien doordat er op dat moment geen spanning in de oren zit. Als je ze zou oppakken vallen ze weer naar beneden. Dit kan bij een angstige hond niet, daar zitten de oren stijf tegen de nek aangeplakt.

Hier zie je een hond slapen/rusten met zijn oren naar achteren. Deze oren zijn gewoon ontspannen. Mijn eigen hond slaapt /rust ook altijd met haar oren naar achteren. Als ze bang is ziet dat er heel anders uit dan als ze slaapt.

Als je goed kijkt zie je dat je hond zijn oren continu beweegt, zelfs als hij slaapt gaan zijn oren soms alle kanten op. Natuurlijk worden de oren niet alleen gebruikt voor lichaamstaal maar ten minste net zo belangrijk ook voor horen (en soms luisteren ;)) Door de oorschelpen te bewegen kan een hond goed luisteren wat er achter en naast hem gebeurd.

Ga maar eens goed letten op de oren van je hond. Kijk naar verschillende situaties en hoe de hond zijn oren houdt. Probeer er ook eens naar te handelen. Je kunt inmiddels de staart en de oren lezen. Als je hond in bepaalde situaties laat zien dat hij iets niet leuk vind kun je hem uit de situatie halen. Let er eens op wat zijn staart en zijn oren doen als je hem uit de narigheid hebt gehaald. Maar kijk ook eens naar je hond als hij zijn eigen gang gaat op een veldje. Je zult zien dat de oren en de staart alle kanten opgaan bij het ruiken van verschillende geurtjes, het zien van andere honden, mensen of dieren. Ik vind het geweldig om mijn hond te observeren. Lichaamstaal lezen is eigenlijk een kijkje in het brein van jou viervoetige vriend, en wie wil dat nou niet!

Tot hier het gedeelte over de oren van de hond. Volgende week hebben we het over de ogen.
Als je dit leuk vond om te lezen kun je je abonneren op mijn blog. Je krijgt dan automatisch een melding als ik een nieuwe blog online zet. Op de computer kan dit rechts van de pagina en op de telefoon onderaan de pagina. Ook wordt het ontzettend gewaardeerd als de link naar deze blog op mijn facebook pagina gedeeld wordt. Fijne zondag!

Geef een reactieReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten