Broodfokkers

Het is tegenwoordig heel makkelijk om een pup te kopen. Toets puppy in op marktplaats en je krijgt wel 1000 aanbiedingen van allerlei schattige bolletjes fluff die zitten te wachten op een “gouden mandje”
Heel verleidelijk natuurlijk! Maar let op, want achter veel van dit soort advertenties zit een enorm duistere kant. Een kant die je als hondenliefhebber niet zou moeten steunen door er een puppy te kopen! In een broodfokkerij zitten wel tientallen honden opgesloten in hokjes, zij komen hier hun hele leven niet uit. Achter elkaar worden de teefjes bevrucht. Zonder tussenpozen baren zij hun hele leven lang nestjes. Pups worden te vroeg bij de moeder weggehaald zodat zij opnieuw gedekt kan worden. Pups worden niet ingeënt, niet ontwormt en worden zo vroeg bij de moeder weggehaald zodat ze een enorm belangrijk gedeelte van de socialisatie in het nest, en de geborgenheid van de moederhond missen. Vaak worden broodfok puppy’s erg ziek en overlijden vaak na een aantal dagen al bij de nieuwe eigenaar thuis. Als zij het redden is de kans op gedragsproblemen zoals verlatingsangst enorm, omdat zij te vroeg bij de moeder zijn weggehaald. 

Er wordt bij het fokken niet gelet op erfelijke ziektes of gedrag. Inteelt is helemaal niet gek in een broodfokkerij. 

Stress bij de moederhond tijdens de zwangerschap heeft een ontzettend negatieve uitwerking op het gedrag van de pup op latere leeftijd. Denk aan extreme angst, snel overprikkeld, chronische stress en veel meer gedragsproblemen kunnen hier het gevolg van zijn. Lichamelijk en geestelijk hebben deze pups dus een enorme achterstand. Dat is natuurlijk juist iets dat je niet wilt als je een pup koopt toch?

Een broodfokker herken je aan de volgende punten:

 • Op de advertentie staat: meerdere rassen te koop. Dit is de grootste rode vlag!
 • De adverteerder heeft meerdere losse advertenties van verschillende rassen. Op de foto’s zie je alleen maar blije en gezonde pups.
 • Als de moederhond niet aanwezig is en de hondjes niet met moeder in een baar kist liggen, koop dan geen puppy uit dit nest. Hoe leuk het er ook uit ziet, veel broodfokkers nemen de pups mee naar huis om ze te verkopen, zodat het op een “huiskamernestje” lijkt. In werkelijkheid ligt moederhond achter in een schuur tussen de andere fok teefjes.
 • Veel broodfokkers zijn goed in het spelen van “mooi weer”. Volg je intuïtie, als er iets niet helemaal pluis aanvoelt, koop er dan ook geen pup.
 • Ook pups in dierenwinkels in België komen uit dit soort schrijnende situaties! 
 • Meestal is een broodfokker niet aangesloten bij een rasvereniging 
 • De aanschafprijs van een broodfok pup is vaak lager dan die van de gemiddelde stamboom hond, doe daar eerst onderzoek naar
 • Sommige broodfokkers bezorgen de pups aan huis 
 • Spreek nooit af op een neutrale plek als een parkeerplaats of hotel om een pup te kopen
 • Broodfokkers hebben meerder nesten tegelijk 
 • De pup is niet gechipt en heeft geen officieel paspoort met officiële stickers van de entingen
 • Broodfok pups zijn vaak mager, hebben vieze ogen en oren en hebben weinig energie. Laat je niet verleiden om dit beestje te kopen. Ja, het is zielig, maar je houdt het er mee in stand!
 • Maar let op, want er zitten ook genoeg pups bij die wel gezond overkomen. Dit wil niet zeggen dat het geen broodfok hondje is
 • De pup mag vaak mee voordat hij 8 weken oud is. Soms wordt er wel vertelt dat het diertje 8 weken is maar in werkelijkheid is dit niet het geval.
 • Als de moederhond aanwezig is zie je vaak dat deze schuw is en geen band heeft met de eigenaar
 • De “fokker” in niet geïnteresseerd in wat je doet, hoe de gezinssamenstelling is, waar de pup terecht gaat komen etc.

Wil je perse een pup? Ga dan op zoek naar een goede fokker! Ja, soms sta je dan lang op een wachtlijst, maar dan heb je mooi de tijd om je keuze nog eens goed te overdenken…. een huisdier is geen impulsaankoop!

In sommige asielen of bij verenigingen van buitenlandse honden zijn soms ook pups beschikbaar. Denk er wel aan dat als je een pup uit het buitenland of asiel haalt dat deze ook niet de geborgenheid en socialisatie heeft gehad als een pup uit een veilig nest. Pups uit het buitenland hebben vaak al enorm veel meegemaakt en hebben vaak ondanks de jonge leeftijd toch al en flinke rugzak.

Dit is Puk, zij is een broodfok teefje geweest. Gelukkig is zij gered uit de broodfokkerij en leeft zij nu bij baasjes die van haar houden en goed voor haar zorgen. Maar niet elke fokteef heeft zoveel geluk als Puk. Wil je hondjes zoals Puk helpen? Koop dan nooit een pup bij een broodfokker en zorg er voor dat er geen markt meer is voor broodfokkers. 

Deel dit artikel met zo veel mogelijk mensen, het is zo belangrijk dat mensen hiervan weten. Als er niet meer wordt gekocht bij broodfokkers dan is het niet aantrekkelijk meer om deze manier van honden fokken aan te houden.

Wil je een pup en weet je niet waar je moet zoeken? Vraag dan advies bij een professional zoals een hondenschool of een dierenarts.

Bij Superdogs kan je naast de puppy begeleiding van jouw pup ook hulp krijgen bij het aanschaffen van een pup of het maken van een raskeuze. Bel voor meer informatie of stuur een whatsapp of email.

Vond je deze blog leerzaam en wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogs? Meld je dan aan met je e-mail adres, en ontvang een mailtje zodra er een nieuwe blog wordt geplaatst.

One Comment on “Broodfokkers

Geef een reactieReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten