Broodfokkers

Het is tegenwoordig heel makkelijk om een pup te kopen. Toets puppy in op marktplaats en je krijgt wel 1000 aanbiedingen van allerlei schattige bolletjes fluff die zitten te wachten op een “gouden mandje”
Heel verleidelijk natuurlijk! Maar let op, want achter veel van dit soort advertenties zit een enorm duistere kant. Een kant die je als hondenliefhebber niet zou moeten steunen door er een puppy te kopen! In een broodfokkerij zitten wel tientallen honden opgesloten in hokjes, zij komen hier hun hele leven niet uit. Achter elkaar worden de teefjes bevrucht. Zonder tussenpozen baren zij hun hele leven lang nestjes. Pups worden te vroeg bij de moeder weggehaald zodat zij opnieuw gedekt kan worden. Pups worden niet ingeënt, niet ontwormt en worden zo vroeg bij de moeder weggehaald zodat ze een enorm belangrijk gedeelte van de socialisatie in het nest, en de geborgenheid van de moederhond missen. Vaak worden broodfok puppy’s erg ziek en overlijden vaak na een aantal dagen al bij de nieuwe eigenaar thuis. Als zij het redden is de kans op gedragsproblemen zoals verlatingsangst enorm, omdat zij te vroeg bij de moeder zijn weggehaald. 

Er wordt bij het fokken niet gelet op erfelijke ziektes of gedrag. Inteelt is helemaal niet gek in een broodfokkerij. 

Stress bij de moederhond tijdens de zwangerschap heeft een ontzettend negatieve uitwerking op het gedrag van de pup op latere leeftijd. Denk aan extreme angst, snel overprikkeld, chronische stress en veel meer gedragsproblemen kunnen hier het gevolg van zijn. Lichamelijk en geestelijk hebben deze pups dus een enorme achterstand. Dat is natuurlijk juist iets dat je niet wilt als je een pup koopt toch?

Een broodfokker herken je aan de volgende punten:

 • Op de advertentie staat: meerdere rassen te koop. Dit is de grootste rode vlag!
 • De adverteerder heeft meerdere losse advertenties van verschillende rassen. Op de foto’s zie je alleen maar blije en gezonde pups.
 • Als de moederhond niet aanwezig is en de hondjes niet met moeder in een baar kist liggen, koop dan geen puppy uit dit nest. Hoe leuk het er ook uit ziet, veel broodfokkers nemen de pups mee naar huis om ze te verkopen, zodat het op een “huiskamernestje” lijkt. In werkelijkheid ligt moederhond achter in een schuur tussen de andere fok teefjes.
 • Veel broodfokkers zijn goed in het spelen van “mooi weer”. Volg je intuïtie, als er iets niet helemaal pluis aanvoelt, koop er dan ook geen pup.
 • Ook pups in dierenwinkels in België komen uit dit soort schrijnende situaties! 
 • Meestal is een broodfokker niet aangesloten bij een rasvereniging 
 • De aanschafprijs van een broodfok pup is vaak lager dan die van de gemiddelde stamboom hond, doe daar eerst onderzoek naar
 • Sommige broodfokkers bezorgen de pups aan huis 
 • Spreek nooit af op een neutrale plek als een parkeerplaats of hotel om een pup te kopen
 • Broodfokkers hebben meerder nesten tegelijk 
 • De pup is niet gechipt en heeft geen officieel paspoort met officiële stickers van de entingen
 • Broodfok pups zijn vaak mager, hebben vieze ogen en oren en hebben weinig energie. Laat je niet verleiden om dit beestje te kopen. Ja, het is zielig, maar je houdt het er mee in stand!
 • Maar let op, want er zitten ook genoeg pups bij die wel gezond overkomen. Dit wil niet zeggen dat het geen broodfok hondje is
 • De pup mag vaak mee voordat hij 8 weken oud is. Soms wordt er wel vertelt dat het diertje 8 weken is maar in werkelijkheid is dit niet het geval.
 • Als de moederhond aanwezig is zie je vaak dat deze schuw is en geen band heeft met de eigenaar
 • De “fokker” in niet geïnteresseerd in wat je doet, hoe de gezinssamenstelling is, waar de pup terecht gaat komen etc.

Wil je perse een pup? Ga dan op zoek naar een goede fokker! Ja, soms sta je dan lang op een wachtlijst, maar dan heb je mooi de tijd om je keuze nog eens goed te overdenken…. een huisdier is geen impulsaankoop!

In sommige asielen of bij verenigingen van buitenlandse honden zijn soms ook pups beschikbaar. Denk er wel aan dat als je een pup uit het buitenland of asiel haalt dat deze ook niet de geborgenheid en socialisatie heeft gehad als een pup uit een veilig nest. Pups uit het buitenland hebben vaak al enorm veel meegemaakt en hebben vaak ondanks de jonge leeftijd toch al en flinke rugzak.

Dit is Puk, zij is een broodfok teefje geweest. Gelukkig is zij gered uit de broodfokkerij en leeft zij nu bij baasjes die van haar houden en goed voor haar zorgen. Maar niet elke fokteef heeft zoveel geluk als Puk. Wil je hondjes zoals Puk helpen? Koop dan nooit een pup bij een broodfokker en zorg er voor dat er geen markt meer is voor broodfokkers. 

Deel dit artikel met zo veel mogelijk mensen, het is zo belangrijk dat mensen hiervan weten. Als er niet meer wordt gekocht bij broodfokkers dan is het niet aantrekkelijk meer om deze manier van honden fokken aan te houden.

Wil je een pup en weet je niet waar je moet zoeken? Vraag dan advies bij een professional zoals een hondenschool of een dierenarts.

Bij Superdogs kan je naast de puppy begeleiding van jouw pup ook hulp krijgen bij het aanschaffen van een pup of het maken van een raskeuze. Bel voor meer informatie of stuur een whatsapp of email.

Vond je deze blog leerzaam en wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogs? Meld je dan aan met je e-mail adres, en ontvang een mailtje zodra er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Aaien, knuffelen en benaderen

Honden zijn een van de meest tolerante wezens die er bestaan, vandaar dat de hond ook mens beste vriend is geworden. Niets liever knuffelen wij met honden. Maar vinden de honden dat wel zo fijn? Omdat ze het tolereren wilt niet zeggen dat ze het leuk vinden. De meeste honden vinden knuffelen niet fijn, al helemaal niet met iemand die zij niet goed kennen en de reden daarvoor is eigenlijk heel simpel. Tijdens knuffelen leun je vaak over de hond heen. Dit vinden veel honden bedreigend, je belemmerd ze in bewegen en eventueel vluchten. Ook zijn we vaak met ons gezicht ongemakkelijk dichtbij en zoeken we oogcontact. Vooral oogcontact is voor honden bedreigend. Fixeren tussen honden is zeer dreigend, niet echt ontspannen knuffelen dus.

Hier een aantal plaatjes van mensen die hun hond knuffelen, optillen of aaien. Als je het nog niet hebt gelezen is het leuk om voor de volledigheid mijn 4 blogs over lichaamstaal te lezen.

Als je toch met een hond wilt knuffelen zodat hij het zelf ook fijn vind, wat in veel gevallen ook heus wel kan is het wel belangrijk dat je rekening houdt met een aantal zaken:

 1. De persoonlijke zone van je hond.
  Elke hond heeft een andere persoonlijke zone, de ene hond vind het al vervelend als je naast hem zit. De ander vind het prima als je over hem heen hangt.
 2. Stresssignalen
  Als je over je hond heen hangt om hem te knuffelen en hij gaat bijvoorbeeld tongelen, gapen of wegkijken probeer dan eens wat meer afstand te nemen. Je kan hem blijven aaien maar hang niet te veel over hem heen. Blijft hij stress vertonen dan vind hij het gewoon niet prettig en kan je het misschien beter later proberen
 3. Wat is de hond aan het doen?
  Ligt hij in zijn mand te slapen of is hij aan het spelen? Waarschijnlijk zit hij dan niet op een knuffelpartij te wachten. Wacht eens tot je hond zelf om een knuffel komt vragen voordat je hem overlaad met liefde.

Je kunt testen of een hond het knuffelen echt fijn vind, dit noem je de consenttest. Tijdens deze test kroel je 5 seconden en vervolgens stop je met aaien. Komt de hond naar je terug dan betekent dat dat hij het fijn vind en wilt dat je door gaat. Gaat hij direct weg dan weet je dat het voor hem niet perse hoeft. Soms vinden honden het namelijk wel spannend maar ook wel lekker om geaaid te worden. Bij deze honden kan je er dus gewoon naast zitten en kriebelen

Hier een fimpje van zo’n test

zo’n test kan je ook doen als er meerdere honden aan het spelen zijn en je twijfelt of je hond het leuk vind. Haal hem er even tussenuit en als hij terug rent dan vind hij het leuk genoeg om weer mee te gaan doen. Loopt hij direct weg dan vond hij het waarschijnlijk niet zo heel erg leuk.

Wat ik ook heel belangrijk vind om te vermelden, is dat honden die aan je komen snuffelen niet perse direct geaaid willen worden. Honden vergaren heel veel informatie met hun neus en willen dan vaak gewoon even kijken wie jij bent. Laat een hond gewoon even aan je broek en handen ruiken zonder direct je hand over zijn hoofd te halen.

Mijn ervaring met mijn hond Suus is sinds ik rekening ben gaan houden met haar signalen, lichaamstaal en grenzen en haar zelf de keuze heb gegeven om te kroelen of niet, is zij een stuk knuffeliger geworden. De eerste jaren lag zij altijd een stuk bij mij vandaan op de bank en kwam zelden voor een knuffel. Nu komt zij regelmatig tegen ons aan liggen en geniet zij ervan als ik haar aai en knuffels geef.

En tot slot: Natuurlijk vinden veel honden het fijn om geaaid te worden en bij hun baasjes te liggen! Hier een aantal voorbeelden ervan:

Klitten bij langharige honden

Tijdens mijn werk als hondentrimster loop ik er vaak tegen aan: Klitten en vervilting.

Een veel besproken onderwerp onder hondeneigenaren van honden met een lange vacht. Hoe belangrijk is vachtverzorging? Hoeveel moet je eigenlijk aan vachtverzorging van je hond doen? Wat als de klitten al zo ver zijn dat je ze er niet meer uit krijgt? Hoe vaak moet een hond eigenlijk naar de trimsalon? Op al deze vragen krijg je in mijn blog antwoord.

Hoe vaak moet je een hond eigenlijk borstelen en kammen?

Een langharige hond zoals een Boomer, Shihtzu, Malthezer of Labradoodle moet 1 tot 2 keer per week helemaal geborsteld en gekamd worden (en/of eventueel uitgeblazen met de waterblazer als je die hebt). Als de hond het fysiek en mentaal aan kan dan kan dit in 1 borstelbeurt. Is dit niet het geval dan moet dit verdeeld worden over meerdere keren per week. Dit klinkt als een hele klus en dat is het ook. De vachtverzorging van een langharige hond vergt veel aandacht. Alleen zo af en toe een slickerborstel over de hond heen halen is niet genoeg.

Voor de vachtverzorging van jouw hond heb je thuis verschillende materialen nodig, zoals een slickerborstel, een goede klittenborstel zoals een activet, een goede kam om mee door te kunnen kammen en controleren op klitten, eventueel een klittenkam en waterblazer, een goede antiklitspray, hondenshamphoo en conditioner.

Zorg dat je goede materialen in huis heb voor het verzorgen van jouw hond

Wat ik vaak zie gebeuren is dat mensen de hond naar de trimsalon brengen en totaal geen idee hebben van de klitten die in de vacht zitten. Vaak zit er gewoon een mooie vacht overheen en is het echte probleem de klitten die helemaal op de huid zitten. Op het eerste gezicht zie je niks maar zodra je goed voelt of de hond gaat wassen zie je ineens dat de huid niet meer zichtbaar is door de klitten die zich hebben gevormd.

Als trimster kan ik direct voelen of een vacht geklit of vervilt is, maar als ik mijn klanten de klitten laat zien dan vallen ze soms van hun stoel van verbazing. Mijn ervaring is dat veel hondeneigenaren hier vaak echt geen weet van hebben.

Een duidelijk grote klit die het dijbeen van een kleine hond heeft bedekt

Je kunt je voorstellen dat dit voor een hond erg oncomfortabel moet zijn. Klitten die op de huid zitten trekken de huid constant samen wat erg pijnlijk kan zijn tijdens het lopen, de huid krijgt geen zuurstof en vaak ontstaan er huidschilfers en in ergere gevallen zelfs ontstekingen onder de viltplekken.

Een hond die te erg in de klit zit is niet meer uit te kammen. Het uitkammen van de klitten kan uren duren en is zeer pijnlijk voor een hond. Ook als de trimmer het voorzichtig doet en met veel conditioner is het niet diervriendelijk. Trek maar eens een paar keer kort en strak aan je haar…. dat doe zeer hè? Een hond voelt precies hetzelfde maar dan over zijn hele lijf, bij zijn liezen, oksels, tussen de tenen, aan de lippen etc. en dat een paar uur lang. Ik ga er van uit dat je dit als eigenaar niet wilt voor jouw beste maatje.

Een hond die te erg in de klit zit moet uit diervriendelijk oogpunt geschoren worden. Het is voor veel mensen minder mooi maar voor de hond de beste oplossing. De trimmer gebruikt dan een tondeuse die onder de klitten door kan komen. Bij een te lange scheerkop kom je niet tussen de huid en de klitten in.

Deze vacht lijkt wel de vacht van een schaap

Maar verbrand mijn hond dan niet in de zon?

Natuurlijk kan een hond met een kale huid verbranden in de zon. Daarom gebruikt de trimmer altijd een scheerkop die zo lang mogelijk is. Door de hond te scheren na het wassen op een natte vacht kan je vaak een wat langere scheerkop gebruiken dan op een droge ongewassen vacht. Dit is omdat al het vuil uit de vacht is gewassen en de tondeuse er daardoor beter doorkomt.

Als de hond met een tondeuse van 6 millimeter of langer is geschoren is er geen reden om bang te zijn dat de hond verbrand. Hij heeft nog genoeg haar op zijn huid om beschermd te worden tegen de zon.

Als de hond een hele dunne of een spierwitte vacht heeft, of de viltplekken waren zo erg dat de hond met een extreem korte scheerkop geschoren moest worden, dan is het raadzaam om de hond de eerste paar weken na het trimmen uit de zon te houden. In hele erge gevallen kan je speciale zonnebrand crème voor honden gebruiken

Ook kan het in de winter koud zijn voor een hond die heel kort geschoren is. Hoewel een gezonde hond best tegen een een beetje kou kan, hebben sommige honden er wel last van als hun vacht ineens geschoren wordt. Koop dan voor de eerste paar weken een jasje voor de hond. Dit is helemaal niet raar of tuttig.

Mooi, lelijk of handig?

De ene vind een geschoren hond lelijk, de ander vind het mooi of gewoon handig. Wat het belangrijkste is, wat vind de hond ervan? De hond heeft niet gekozen voor een lange vacht, wij daarentegen wel voor een hond met een lange vacht. Dat houdt in dat wij daar zorg voor moeten dragen. Als de hond zich prettiger voelt met een kort kapsel, dan is dat de enige geldige reden om de hond een kort kapsel te geven. Als de hond goed geborsteld wordt en dat ook goed toelaat is dat de enige geldige reden om een hondenvacht lang te houden.

Vroeger werden honden genadeloos uit de klit gehaald omdat men vroeger heel anders dacht over honden, pijn en emoties. Tegenwoordig gaan wij gelukkig anders met onze huisdieren om en wordt er veel meer aandacht besteed aan dierenwelzijn.

Hoe kan je scheren voorkomen?

Ga eens langs bij je trimsalon en vraag om advies over vachtverzorging. Vraag welke materialen je nodig hebt en hoe je ze moet gebruiken. Het goed borstelen van een hond vraagt wat techniek, op de trimschool krijg je zelfs een nep hond die je helemaal uit moet kammen. Dit is een hele klus kan ik je vertellen! Het is daarom ook helemaal niet gek om je trimmer eens te vragen of hij of zij jouw een kleine borstel demonstratie wilt geven. Een goede trimsalon zal juist blij zijn dat je het vraagt. Het is namelijk voor trimmers ook echt niet leuk om honden kort te moeten scheren. Wij hebben dit vak gekozen om honden te verzorgen en mooi te maken. Het wegscheren van klitten is daar helaas een onderdeel van maar absoluut geen reden om dit vak te kiezen.

Als je een pup krijgt met een lange vacht, wacht er dan niet te lang mee om hem of haar naar de trimsalon te brengen. Bij de meeste trimsalons kan je terecht voor een gratis puppy behandeling zodat je pup kan wennen aan de salon, de materialen en de trimmer. Hoe eerder je hiermee begint hoe beter. Vachtverzorging begint al op heel jonge leeftijd. Een pup van 8 weken heeft echt nog geen klitten maar hij moet wel al wennen aan de borstel, aan het gefrunnik aan zijn lichaam, aan wassen, föhnen en het geluid van de tondeuse bijvoorbeeld.

Hoe vaak moet mijn hond naar de trimsalon?

Een hond met een lange dikke vacht zoals een Shih-tzu of Labradoodle adviseer ik minimaal elke 8 weken te komen. Honden met een wat makkelijkere en dunnere vacht kunnen soms wat langer zonder complete trimbehandeling. Ook adviseer ik mijn klanten om direct een vervolgafspraak te maken zodat dit er niet bij inschiet. Op deze manier voorkom je ook en wachttijd als je te laat bent met een afspraak boeken, en ben je verzekerd van een plekje.
Ik verkoop alle borstel materialen die een hondeneigenaar nodig heeft en laat met alle plezier zien hoe je een hondenvacht goed kan blijven onderhouden. De vachtverzorging van elke hond is een samenwerking tussen de eigenaar en de trimster.

* De honden op de foto’s in dit blog zijn allemaal klant van mij en de eigenaren hebben toestemming gegeven om deze foto’s te gebruiken in mijn blog.

Vond je het leuk om mijn blog te lezen? Schrijf je dan in en ontvang een e-mail als ik mijn volgende blog plaats! Delen op social media wordt ontzettend gewaardeerd.

Hieronder kan je verder lezen in mijn blogs over lichaamstaal, angst en stress bij honden, veel leesplezier!

Angst bij honden

In deze tijd van het jaar omdat er al veel vuurwerk wordt afgestoken krijg ik er veel vragen over. Angst bij honden, hoe zit dat nou precies? 

Helaas zijn er nog veel misvattingen over het omgaan met een angstige hond. Daarom leek het mij een goed idee om er eens iets over te schrijven om een aantal dingen helder te krijgen.

Angst bij onze hond, hoe moeten wij daar als begeleiders mee om gaan? Hoe zou je angst kunnen verhelpen en hoe zou je het kunnen voorkomen?

Op deze vragen ga ik allemaal antwoord geven, maar eerst wil ik je vragen voordat je verder leest, eens stil te staan bij een moment dat je zelf bang bent. Hoe voelt dat? (geestelijk maar ook lichamelijk), wat heb je nodig? (van jezelf en van je omgeving) en wat maakt het erger?

Deze momenten zijn voor iedereen anders, de ene is bang voor spinnen, de ander voor vliegtuigen of een achtbaan, weer iemand anders is bang voor spoken of aliens.

Sommige van deze dingen kunnen door een ander als belachelijk gezien worden.

“Spoken bestaan niet, stel je niet zo aan”

Als je bang bent voor Spoken, is dat helemaal niet zo leuk om te horen. Je wilt graag serieus genomen worden, want voor jou is deze angst wel reëel. Deze angst kan zelfs zo erg zijn dat je niet alleen thuis durft te zijn.

Als jouw angst voor jou reëel is en je zoekt daar steun voor bij geliefden dan verwacht je die steun ook. Krijg je deze steun niet, dan sta je er alleen voor. Iets wat in geval van angst niet veilig voelt.

De een ziet hier een prachtige hond en de ander ziet een levensgevaarlijk wezen met een bek vol tanden. Angst is subjectief

Iemand met angst voor honden laat je niet alleen in een ruimte met een Duitse Herder, en iemand met een angst voor spinnen gooi je niet zomaar een vogelspin in de schoot. (tenminste niet als je deze mensen van hun angst af wilt helpen)

Laten we als voorbeeld iemand nemen die bang is voor honden. Diegene geef je steun en begrip, je maakt de situatie veilig en laat iemand wennen, je onderwijst iemand (lichaamstaal bij honden) en je laat diegene zelf bepalen of hij of zij een stapje verder wilt. Op deze manier bouw je een vertrouwensband op. Je laat iemand rustig wennen aan de situatie en misschien wel het belangrijkst, je laat iemand zijn eigen tempo en keuzes bepalen. Op deze manier ontstaat er voor diegene een opening om veilig kennis te maken met de hond.

Deze dingen klinken allemaal heel normaal. Maar als we dit naar onze honden vertalen is het voor veel mensen ineens heel anders.

“Hij moet er maar aan wennen”

Een uitspraak die ik helaas nog heel vaak hoor. Deze hond wordt dan aan zijn halsband aan een strakke riem door een drukke ruimte gesleurd terwijl hij tegenstribbelt met zijn staart tussen zijn benen. Deze momenten doen mij altijd een beetje pijn. Want ja, ik ga mij niet ongevraagd opdringen aan mensen om te vertellen hoe ze met hun hond om moeten gaan. Ik hoop dan ook dat ik veel van deze mensen bereik doormiddel van deze blog.

Even vooropgesteld wil ik zeggen dat ik hier niemand mee wil beledigen. Iedereen doet waarvan diegene denkt dat hij er goed aan doet, en ik begrijp dat de meeste mensen die een hond hebben niets zullen doen om hun hond opzettelijk te beschadigen.

Verder naar de angstige hond. Angst is een emotie, een emotie is iets waar de hond niets aan kan doen. Dit geldt niet alleen voor honden maar ook voor onszelf. Gedrag wat voortkomt uit de emotie is dus reflexmatig gedrag.

Er wordt vaak gezegd de hond te negeren op het moment dat hij bang is omdat je anders de angst beloond.

Maar kun je een emotie wel belonen? Een emotie is toch iets waar je niets aan kunt doen?

Het antwoord is nee, een emotie valt niet te belonen.
Gedrag valt wel te belonen. Dus als jouw hond naar je toe komt omdat hij iets eng vind en je slaat een arm om hem heen, beloon je hem voor het feit dat hij naar jou toe komt op het moment dat hij bang is.
Het is super belangrijk dat jouw hond jou als veilige haven ziet, stel dat hij achterna wordt gezeten door een groep honden of schrikt van vuurwerk. Wat is er beter dan dat hij naar jou toe komt om te schuilen? Een hond die uit ervaring weet dat jij hem geen bescherming zal bieden zal in een paniek reactie nooit de (on)bewuste keuze maken om bij jou te komen en kan daardoor wegrennen met alle nare gevolgen van dien. 

Alleen dit al vind ik reden genoeg om mijn hond wel te steunen als zij daar om vraagt.

Daarnaast geeft een veilige haven een mogelijkheid om te onderzoeken. Een plekje waar de hond rustig kan kijken naar iets waar hij bang voor is, om er zelf achter te komen dat er eigenlijk niet zo veel aan de hand is. Een plekje waar hij zelf de keuze kan maken om te blijven of misschien toch maar eens op onderzoek uit te gaan.

Samen op een afstand observeren

Pushen en lokken

Het hondje dat aan zijn riem door de drukke ruimte gesleurd wordt, dat hondje wordt gepusht.

Denk je dat dit hondje ooit zal wennen aan deze drukke situaties? Misschien wel hoor, begrijp me niet verkeerd. Want het gebeurd natuurlijk heus wel eens dat zo’n hondje uiteindelijk een keer ontspant en er op zijn manier wel redelijk mee om kan gaan. Maar ik trek mijn hond liever niet aan de riem een onveilige situatie in. Want wat je daarmee helaas ook kan bereiken is een hond die alleen maar banger wordt, een hond die je nooit meer mee kan nemen naar een drukke gelegenheid of zelfs een hond die deze angst ook gaat projecteren op hele andere situaties.
En dan krijg je die hond die “ineens” overal bang voor is. Het pushen van je hond in situaties waar hij bang voor is kan zijn zelfvertrouwen beschadigen, maar ook het vertrouwen in zijn begeleider. Angstige situaties kunnen worden gekoppeld aan gepusht worden en de hond zal steeds eerder in de ankers schieten als er gevaar dreigt.

Het lokken met koekjes is ook iets wat ik vaak zie gebeuren. Hier probeer je eigenlijk de hond over zijn eigen grenzen heen te lokken. De hond komt dan steeds dichter bij de prikkel en wij mensen zien dat als een succes. Wat hier kan gebeuren is dat de motivatie om dichter bij de prikkel te komen groot was omdat er met hele lekkere brokjes wordt gelokt. Maar op het moment dat de brokjes op zijn is die motivatie weg, de hond kijkt dan op en staat ineens heel dicht bij de prikkel waar hij zo bang voor was. Een hond kan hier heel erg van schrikken. Hij is zijn grens over gegaan zonder dat hij zich daar bewust van was.

Wat kun je dan wel doen als je hond bang is?

 • Geef jouw hond altijd de tijd die hij nodig heeft om een prikkel in zich op te nemen. Soms is het voor een hond al meer dan genoeg om op een afstand ergens naar te kijken. Vaak kiest de hond er daarna zelf voor om weg te lopen en verder te gaan met zijn dag. Eigenlijk is dit een geweldig teken. De hond voelt zich veilig genoeg om de prikkel met rust te laten. 
 • Geef je hond altijd de ruimte en afstand die hij nodig heeft.
 • Als je hond ergens niet naar toe wilt dan is het belangrijk dat je hier respect voor hebt. Probeer het later nog eens.
 • Je kunt spannende dingen koppelen aan leuke dingen. Het is hier wel van belang dat je genoeg afstand van de prikkel houdt. 

Als je hond bijvoorbeeld bang is voor een ander persoon neem dan gepaste afstand en beloon de hond elke keer als hij naar deze persoon kijkt. Dit kan met koekjes, spel of iets anders waar je hond blij van wordt. Op het moment dat je hond geen koekjes aan neemt of niet wilt spelen is de prikkel te dichtbij, neem dan meer afstand en begin opnieuw.

 • Als je je hond wilt belonen met koekjes als hij iets spannend vind, zorg dan dat je altijd bij de prikkel vandaan beloond. (gooi de koekjes bij de situatie weg zodat de hond niet gelokt wordt)
 • Voorkom situaties waar je hond in paniek zal raken, hij zal hier niets positiefs van leren.
 • Voorkom situaties waar je geen controle over hebt. Jij als begeleider zal altijd controle moeten hebben over de prikkel. Anders kan je niet onder de grenzen van je hond blijven.
 • Op het moment dat de angst bij jouw hond extreme vormen aanneemt of dat het zijn en jouw dagelijks leven beïnvloed raad ik je aan om een gedragstherapeut in te schakelen. Hondengedrag is heel complex en sommige gevallen zijn erg moeilijk op te lossen zonder professionele hulp. 

Tot slot, jouw hond hoeft niet perse alles maar leuk te vinden. Er mogen dingen zijn waar hij niet zo van houdt. Dat kunnen andere honden zijn, kinderen, vreemde mensen of andere dingen. Het is belangrijk dat je jouw hond helpt met zijn angst voor bepaalde dingen en dat hij op een normale manier kan functioneren, maar als jouw hond niet met andere honden of vreemde mensen wilt spelen is dat ook oké, toch?

Ik hoop dat jullie het leuk hebben gevonden om dit te lezen. Ik hoor dan ook graag wat jullie er van vonden. Ook is het altijd mogelijk om contact met mij op te nemen als je ergens tegen aanloopt met je hond. Ik zou op verschillende manieren kunnen helpen.
Wil je je hond graag beter leren lezen om angst beter te kunnen herkennen? lees dan mijn eerdere blogs over lichaamstaal.

Vond je het interessant en wil je op de hoogte blijven van mijn blogs? schrijf je dan in en ontvang een email zodra ik een nieuw blog heb geplaatst.
Delen en liken op social media wordt zeer gewaardeerd 🙂

Ik wil iedereen fijne feestdagen wensen en ik hoop dat de mensen met bange honden veel steun geven aan hun hond rondom 31 December!

Stress bij honden

“Stress bij honden”

Om te kunnen zien wanneer een hond stress ervaart en wat je er aan kunt doen, is het belangrijk om te weten wat stress nou eigenlijk precies is, en wat het met de hond doet.

Stress is een verandering in de hormoonhuishouding van de hond als gevolg van een bepaalde uitlokkende prikkel. Dit is dus geen emotie maar een lichamelijk proces en iets waar de hond dus niets aan kan doen. Dat betekent dus ook dat als je iets wilt veranderen aan de reactie van de hond dat je ten alle tijden zal moeten beginnen bij het veranderen van de prikkel.

Stress hoort bij het leven en bij leren en is ook niet per definitie erg. Toch heeft het woord een hele negatieve lading en dat is niet zo gek. Wij mensen kennen ook stress en zeker op momenten dat je erg gestresst bent, voelt dat niet lekker. 
Maar kleine stress momentjes in het leven die minder impact hebben op je dagelijks functioneren brengen je soms zelfs verder dan je anders zou kunnen. Als je bijvoorbeeld een beetje stress ervaart op het moment dat je een examen hebt, ben je eerder geneigd om beter je best te doen en je beter te focussen. Op het moment dat die stress bij jou zo erg wordt dat je bijvoorbeeld een faalangst ontwikkeld, kan het je weer tegenhouden in vooruitgang.

Hier zit het bij honden eigenlijk niet anders. Een beetje stress hoort bij leren, te veel stress kan zorgen voor bijvoorbeeld “probleem gedrag”

Daarnaast is er ook nog zoiets als chronische stress. Hier ga ik wat dieper op in:

Bij ieder stressmoment in het leven van een hond komen bepaalde hormonen vrij. Dit zijn hormonen zoals cortisol, testosteron, adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen zorgen ervoor dat de hond de stressvolle situatie kan overleven. Hier zie je bij elk dier een andere uiting van, daar ga ik straks meer over vertellen.
Iedere hond heeft een figuurlijk emmertje en in dit emmertje zit een basislaagje van al deze hormonen zodat hij om kan gaan met stressvolle situaties. Bij elke stressvolle ervaring wordt dit emmertje gevuld met nieuwe hormonen. Gedurende de dag kun je dus een behoorlijk vol emmertje creëren. 
Het is namelijk zo dat al die hormonen niet zomaar weer uit dat emmertje verdwenen zijn nadat de situatie voorbij is. Alleen al cortisol heeft 8 uur (!!) nodig om het bloed weer te verlaten.
Op het moment dat de emmer vol zit hoeft er maar iets kleins te gebeuren om de hond te triggeren tot “probleemgedrag”

Het kan dus bijvoorbeeld zo zijn dat je hond “ineens” heel erg heftig reageert, blaft en uitvalt naar een ander hondje, waar hij normaal gesproken altijd zo leuk mee speelt. Grote kans dat bij jou hond op dat moment zijn stressemmer is overgelopen.

Om dit allemaal duidelijk te maken heb ik een tekening gemaakt van de zogenaamde stressemmer en waar die mee gevuld kan worden.

Deze hond heeft vandaag buiten een kat gezien, heeft daarna op zijn kop gekregen van zijn baasje toen hij naar die kat toe wilde rennen, is bij de trimsalon geweest om zijn nagels te knippen en heeft bij de supermarkt moeten wachten toen zijn baasje boodschappen haalde.
Bij al deze momenten zijn stresshormonen vrij gekomen, al deze momenten heeft de hond goed kunnen doorstaan. Maar de hormonen zijn in het bloed blijven zitten en stapelen daardoor op.
Op het moment dat deze hond een ander hondje ziet die de hoek om komt en hij schrikt, valt hij ineens uit en trekt hard aan de riem. Dat doet hij anders nooit! roept zijn baasje verontwaardigd…… nee, zijn stressemmer is overgelopen.

Als een hond last heeft van chronische stress dan betekent dat, dat zijn emmertje altijd vol zit. 

Eigenlijk hebben wij ook een stressemmertje. Misschien heb je weleens een periode van stress meegemaakt. Een verhuizing of een verbouwing o.i.d kan het leven van een mens flink op zijn kop zetten. Je moet van alles regelen, vaak zit er tijdsdruk achter en je hebt bijna geen tijd om uit te rusten. Op de momenten dat je wel rust hebt voelt je lichaam en je hoofd gespannen en kan je eigenlijk nog steeds niet uitrusten. Op het moment dat je belangrijke dingen moet doen, vergeet je de helft en laat je spullen uit je handen vallen.

Iedereen kent dit gevoel wel en daarom vind ik het zo belangrijk om jullie even terug te laten gaan naar dit gevoel. Het is namelijk een gevoel waar heel erg veel honden hun hele leven mee rond lopen. Onze maatschappij is namelijk niet alleen voor ons heel stressvol, maar voor onze honden is het vaak nog veel erger. Honden zijn namelijk helemaal niet gemaakt om de dingen te doen die wij van ze verlangen. Veel honden kunnen het leven van hun eigenaar eigenlijk helemaal niet bijbenen. 
Wij verwachten heel veel van onze honden. Ze moeten luisteren, ze moeten alleen kunnen zijn, ze moeten mee naar visite en het liefst ook naar de markt, ze moeten met andere honden spelen en lief zijn voor vervelende kinderen. Ze mogen niet blaffen, piepen, slopen, trekken aan de riem, achter schapen aanrennen of andere dingen waar ze eigenlijk voor gemaakt zijn.

Wat vult dan eigenlijk die stressemmer?

Het ligt voor de hand dat een dierenartsbezoek, of een blaffende buurhond de stressemmer kan vullen, maar er zijn veel meer dingen die jouw hond stress kunnen geven. 
Hier maken we een onderscheid in twee verschillende soorten van stress; Eustress en disstress. 

Eustress is stress die een hond kan krijgen van een positief gevoel. Bijvoorbeeld de belofte om een bal te gooien of een wandeling te maken. Een autorit naar het bos is ook een goed voorbeeld wat de hond eustress kan geven. 
Ik vergelijk het bij mezelf altijd met een leuk festival. Ik kan me daar al dagen op verheugen. Op de dag van het festival heb ik buikpijn en soms zelfs trillende handjes. Zo graag wil ik er naar toe! Dat is een typisch voorbeeld van eustress.
Ook al is dit stress door een leuke ervaring, het vult toch de stressemmer met dezelfde hormonen als disstress.

Disstress is stress wat de hond ervaart door negatieve situaties zoals die blaffende buurhond, een correctie van de eigenaar of de hele dag alleen zitten kan voor sommige honden ook veel stress opleveren.

(Chronische) Stress uit zich vaak in probleemgedrag. Blaffen, uitvallen naar andere honden of mensen en soms zelfs bijten. Zelfbeschadiging, OCD, niet meer eten of drinken en angst gedrag zijn ook gedragingen die tot uiting kunnen komen bij (chronische) stress.
Wat kun je er nou aan doen om dat op te lossen? 
Om aan de slag te gaan met het oplossen van probleemgedrag zal je naast het veranderen van de prikkel, moeten beginnen met het legen en leeg houden van de stressemmer. Als de emmer leeg is staat de hond namelijk open voor leren en zullen zijn reacties vanzelf al een stuk minder heftig worden.

Maar hoe leeg je een stressemmer? 

Ga eens terug naar je verbouwing en boek een weekendje weg met je partner. Even helemaal niks, een huisje op de Veluwe. Laat die verbouwing even het hele weekend voor wat het is. 
Of doe weer eens iets leuks met wat vrienden. Ga lekker uit eten en geniet een avondje zonder verbouwing, maar drink niet te veel wijntjes en ga op tijd weer naar bed 😉 

Bij een hond is dit niet anders. Kijk eens naar het schema van je hond. Wat doet hij op een dag en waar kun je hem in ontlasten. Welke uitlaatplekken geven hem rust en welke geven hem stress. Als om 5 uur na werktijd het hele uitlaat veldje vol staat met spelende honden en jou hond vind dat spannend, ga dan lekker om half 7 als iedereen aan het eten is. 
Je kunt ook gaan werken met je hond. Hersenwerk, snuffelwandelingen, geurdetectie of speuren zijn hele goeie manieren waar de hond zijn stress mee kwijt raakt. Maar ook hier geldt net als jou etentje met vrienden; niet te lang en niet te vaak.
Zorg ervoor dat zijn leven zo voorspelbaar mogelijk wordt. Laat hem op vaste tijden uit, loop dezelfde rondjes en belast hem niet te veel met bezoekjes naar de markt, visite en dergelijke. Sommige honden doe je er meer plezier mee door ze thuis te laten dan ze overal mee naar toe te slepen, ookal lijkt het zielig om hem thuis te laten. Kijk naar de situatie en maak een eerlijke beslissing. Jij bent de gene die hier over kan nadenken de hond niet (uiteraard moet je hier wel opletten of je hond überhaupt wel alleen thuis kan zijn)

Kijk naar zijn slaappatroon. Een volwassen hond heeft minimaal 16 uur per dag slaap nodig. Dit betekent dat hij naast de nacht, nog een werkdag per dag moet slapen. Doet een hond dit niet dan zorgt dat ook voor stress. Denk er maar eens aan hoe je je zou voelen als je maanden lang maar 4 uur per nacht zou slapen. 
Slaapt je hond niet 16 uur per dag? Dan is er iets niet goed. Zorg voor een goede rustplek of geef de hond af en toe gedwongen rust in de bench.

Ik kan nog uren door typen over wat je kunt doen om je hond zijn emmer leeg te houden maar ik wil jullie in deze blog ook nog iets leren over de lichaamstaal die bij stress hoort zodat je deze momenten kan herkennen en je hond er uit kan halen. Want hoe minder stressvolle momenten, hoe leger de emmer.

Eerst gaan we het hebben over een aantal signalen die ene hond laat zien als hij stress ervaart. Want als je stress kunt herkennen kan je je hond uit de situatie halen. Ook hiermee kun je dus het legen/vullen van de emmer beïnvloeden.

Tongelen is het met de tong over de neus likken (zonder dat hij aan het eten is) 

Een hond die tongelt voelt zich niet op zijn gemak. Je ziet dit heel vaak op geposeerde hondenfoto’s en mensen vinden het vaak heel erg grappig. Eigenlijk kan je het vergelijken met een foto van iemand die zijn gezicht bedekt of zijn hand voor de camera doet. De hond vind het niet leuk.

Ook iets wat je vaak op foto’s van honden ziet is gapen. Gapen is ook een stresssignaal. Het is niet iets wat de hond doet om te laten zien dat hij stress heeft maar het is iets wat gebeurt op momenten van stress. Een lichamelijke en onbewuste reactie en dus een goed te herkennen signaal.

Hijgen zonder dat de hond het warm heeft of hard heeft gerent is ook een teken van stress. Je ziet dit vaak als honden op de trimtafel staan of bij de dierenarts zijn. 


Hieronder zie je een hondje dat zijn pootje een stukje optilt. Als een hond dit doet dan kan dat ook duiden op stress of onzekerheid. Het gewicht wordt hier vaak ook een beetje naar achteren geplaatst en je ziet vaak ook angstsignalen zoals oren naar achteren, oogwit, frons in het voorhoofd, kromme rug en lage staart.

Ook kan je zien dat een hond ineens heel veel haaruitval heeft. Daarnaast zijn trillen, kwijlen, piepen, blaffen op een hoge toon, niezen, ineens uit het niets krabben en uitschudden ook dingen die je veel ziet bij honden die stress ervaren.

Naast bepaalde signalen zijn er ook bepaalde gedragingen die tot uiting komen bij (chronische) stress.

Rijden is daar een heel goed voorbeeld van. Meeste mensen vinden dit een heel ongemakkelijke situatie, want dit wordt vaak gelinkt aan het hebben van seks. Bij honden werkt dit niet zo. Zoals ik net al heb uitgelegd komen bij stress bepaalde hormonen vrij. Één van die hormonen is Testosteron. Testosteron is een geslachtshormoon en zorgt er bij sommige honden voor dat ze in situaties die stress opleveren seksueel gedrag laten zien. Wat vaak gebeurd is dat deze honden hiervoor straf krijgen omdat de eigenaar een beschamend gevoel krijgt, wat alleen maar meer stress geeft voor de hond en daarom het gedrag alleen maar erger wordt.

Markeren (ergens tegenaan plassen) is ook een uiting van stress. Als een hond naar buiten loopt bij de dierenarts of trimsalon tilt hij meestal direct zijn poot op. Dit is puur een uiting van het stressmoment.

Iedereen kent de gekke 5 minuten wel. Je ziet dit vaak bij pups, maar veel oudere honden hebben hier ook last van. Voor mensen is het vaak hilarisch, een hond die als een dolle door het huis heen rent en overal op en af springt. Maar zo onschuldig is die gekke 5 minuten niet. Als het eens in de zoveel tijd een keer gebeurt is dat niet zo erg, zeker niet na een spannende situatie zoals een bad of een dierenartsbezoek o.i.d, maar er zijn honden die dit elke dag hebben. Bij deze honden is dit een teken van een te volle stressemmer en zie je dat deze momenten afnemen als er wordt gefocust op het legen van de emmer.

De afgelopen 5 weken heb ik jullie veel vertelt over lichaamstaal bij honden. Ik heb het gehad over de staart, oren, ogen, mond, houding en verschillende stress signalen.
Het lezen van lichaamstaal is iets wat veel oefening vergt. Net als het leren van een andere taal kost het tijd en zal je er veel mee bezig moeten zijn. Ik ben hier al jaren intensief mee bezig en ik heb er een tijd over gedaan om er echt goed in te worden. Het gaat vaak over hele subtiele signalen die het plaatje compleet maken. Wat misschien wel het belangrijkste is in het lezen van lichaamstaal is dat je let op de context. Kijk naar het hele plaatje. Als je bijvoorbeeld alleen naar de oren kijkt dan mis je en heel groot deel van het complete plaatje.

Dit was voorlopig alweer mijn laatste blog. Later dit jaar zal ik een nieuw onderwerp uit kiezen om één of een aantal blogs over te schrijven. Mocht je suggesties hebben voor een onderwerp dan hoor ik dat graag!
Om op de hoogte gehouden te worden kun je abonneren zodat je een email krijgt als ik een nieuwe blog plaats. Dat kan op de telefoon helemaal onderaan deze pagina en op de computer rechts van deze pagina.

Lichaamstaal deel 4

“Mond en algemene houding”

We hebben al een heleboel geleerd over de oren en de staart. Vandaag maken we het plaatje compleet met de mond, en de algemene houding.

Ik begin bij de mond van de hond. Vaak zie je aan de manier hoe de hond zijn lippen houdt wat de status van zijn gevoel is.
een hond die ontspannen is heeft namelijk ook ontspannen lippen. Deze hangen zoals ze horen naar beneden over de tanden. Als honden ontspannen met elkaar aan het stoeien zijn met de bekken open zie je ook dat de lippen over de tanden vallen.
Als een hond zich minder op zijn gemak voelt neemt de spanning in het gezicht toe. Niet alleen de oren en de ogen gaan naar achteren maar ook de mondhoeken gaan mee naar achteren. Dit kan met de bek open of dicht. Als de bek open is kan je bijna of soms helemaal de kiezen van de hond zien zitten. Vaak zie je ook dat hij wat zal gaan hijgen zodat de mondhoeken alleen nog maar verder naar achteren gaan.
We noemen dit lange mondhoeken. Als een hond met lange mondhoeken gromt dan zie je bijna zijn hele gebit. Je ziet dit vaak bij honden die angstagressie vertonen. In een situatie als deze kun je het best even afstand nemen. Hij vertelt je dat hij iets niet wilt.

De korte mondhoeken daarentegen betekenen een zelfverzekerde hond. Bij een hond die jou bijvoorbeeld van zijn terrein wilt af hebben en naar je blaft kun je zien dat hij zijn mondhoeken helemaal naar voren heeft getrokken.
Als een hond gromt en je ziet alleen zijn voortanden dan gromt hij dus met korte mondhoeken. Deze hond voelt zich zelfverzekerd en zal niet bang zijn om te bijten. Ook bij deze hond is het verstandig om weg te lopen.

Een hond die met een open bek gromt, lange of korte mondhoeken heeft de intentie om te bijten.

Ontspannen mondhoeken
Lange, gespannen mondhoeken met de bek open
Tevens oren naar achteren, gespannen gezicht
Lange mondhoeken met de bek dicht, oren naar achteren, oogwit, gespannen gezicht
Korte mondhoek, zelfverzekerd
Gromt met korte mondhoeken, bek dicht

Soms blijft tijdens een spel of iets dergelijks de lip van de hond haken achter een hoektand. Dit ziet er onwijs grappig uit, maar kan je ook iets vertellen over zijn opwindingsniveau. Als de lip blijft hangen betekent het namelijk dat de opwinding in bijvoorbeeld het spel groeit.

Borstelen

Voordat ik doorga over de algemene lichaamshouding wil ik nog even iets vertellen over borstelen. Borstelen zien we namelijk vaak optreden bij honden. Net als bij kwispelen bestaan hier veel misvattingen over. Bij het borstelen zie je dat de haren in de nek tot aan de staart omhoog komen te staan. Vaak wordt gedacht dat dit agressie betekent, maar borstelen betekent alleen dat de hond opgewonden is. Dit kan in elke context, tijdens angst, agressie of zelfs tijdens spel. Je kunt het vergelijken met kippenvel, een lichamelijke reactie op een prikkel die in het geval van borstelen spanning met zich mee brengt.

Algemene lichaamshouding

Het gene wat het plaatje compleet maakt is de algemene lichaamshouding. Een hond kan naar voren en naar achteren leunen, een hoge, een lage of een neutrale houding hebben

Als een hond naar voren leunt dan zie je dat zijn gewicht op zijn voorpoten leunt. zijn voorpoten zijn vaak gestrekt en zijn borst vooruit. Je zier hier een rechte rug en het hoofd, de staart en de oren wordt vaak hoog gehouden. Dit is een hond die zich zelfverzekerd voelt. Is de hond hierbij ontspannen dan is er niets aan de hand, zie je bij deze houding veel spanning in het lichaam en de staart tijdens interactie met een andere hond, mens of dier? Dan is het verstandig om een einde te maken aan de ontmoeting omdat dit nog wel eens in een vechtpartij zou kunnen uitlopen. Deze hond laat zich namelijk niet de kaas van het brood eten!

Zo kan een hond ook duidelijk een houding naar achteren hebben. Hierbij leunt het meeste gewicht op de achterpoten. De rug staat vaak een beetje bol/krom, de oren en staart vaak naar achteren en beneden. Deze hond voelt zich minder goed op zijn gemak. In situaties waar je ziet dat je hond deze houding heeft is het het beste om hem uit de situatie te halen. Sommige honden weten niet hoe ze bepaalde situaties moeten oplossen en jij als eigenaar kan daar goed bij helpen door de hond te leren dat hij naar jou toe kan komen of zelf uit de situatie kan stappen.

Een verlaagde houding zie je ook bij een onzekere hond. Vaak als je een vreemde hond onverwachts benaderd zie je dat hij een beetje door zijn poten heenzakt, zijn hoofd gaat omlaag, de oren gaan dan ook naar achteren en vaak is dan ook het oogwit zichtbaar. Als een hond zo reageert op een aanraking is de aanraking voor hem dus niet prettig. Als je dan door gaat besef dan dat je dit voor jezelf doet en de hond er geen plezier aan heeft, ook al bedoel jij het goed!
Vaak vinden honden het fijner om gewoon even aan je te ruiken als ze je niet kennen. Wij gaan elkaar immers ook niet uitgebreid staan te aaien bij een kennismaking

Beide honden leunen naar achteren, bij de beagle zie je veel spanning in het gezicht en de mondhoeken en de oren staan een klein beetje naar achteren
Deze hond heeft een beetje een verlaagde houding, niet elke hond vind het leuk om geaaid te worden door een vreemde

Tot zo ver het gedeelte over mond en lichaamshouding.

Als je het leuk vind om mijn blogs te lezen kun je je inschrijven zodat je een email krijgt als ik een nieuwe blog post. Op je telefoon kan dit helemaal onderaan deze pagina en op de computer rechts van deze pagina. Ook wordt het enorm gewaardeerd als de link van deze blog die ik op mijn Facebook pagina heb gepost gedeeld wordt.

Volgende week ga ik het hebben over stress en stresssignalen

Fijne zondag!

Lichaamstaal deel 3

“De ogen”

Graag kijken wij als eigenaar de hond in de ogen. Maar wat kunnen die ogen ons vertellen?
Ogen zijn een ontzettend belangrijk onderdeel in communicatie. In deze blog zal ik alles vertellen wat de ogen van je hond je kunnen vertellen.
Als een hond ontspannen is zal je zien dat zijn hele gezichtsuitdrukking ontspannen is. Dit betekent dat de huid rondom de ogen ontspannen is en daardoor de ogen wat amandelvormig staan. Soms worden de ogen zelfs wat dichtgeknepen. Soms kan een hond die ontspannen is ook een knipoog geven. Dit is een vriendelijk gebaar. We noemen deze ontspannen ogen “zachte ogen” Je ziet bij deze hond dat zijn hele uitdrukking zacht, vriendelijk en ontspannen is. De oren staan vaak wat naar de zijkant of naar voren en de staart hangt er ontspannen bij.
Wordt de hond wat alerter door bijvoorbeeld een piepgeluidje, zie je dat de ogen groter en ronder worden. Ook kan door de opwinding de pupil verwijden. Ook al zijn de ogen bij de alerte hond rond en vergroot, ze stralen nog steeds vriendelijkheid uit.

Is de hond minder op zijn gemak of zelfs angstig, zal de spanning in het gezicht toenemen. Door de spanning verandert ook de stand van de ogen. Doordat de oren naar achteren worden getrokken en de spanning in het gezicht toeneemt worden de ogen groter en wordt het oogwit van de hond zichtbaar. We noemen dit whale eye. Een hond waarbij je het oogwit ziet is ofwel angstig of onzeker, of hij probeert iets van jou bord af te kijken. Je hebt namelijk vast wel eens gezien dat als je hond bedelt je ook vaak een stukje oogwit ziet. Vandaar dat het belangrijk is om naar het hele plaatje van de lichaamstaal te kijken.
Een hond die zich onzeker voelt kan ook met de wenkbrauwen fronsen. Je ziet dan aan zijn gezichtsuitdrukking dat hij zich zorgen maakt.

Ontspannen, amandelvormig
Onzeker, angst, oogwit, frons
Onzeker, Frons, Oogwit, kromme rug, staart laag, pootje omhoog

Fixeren

Zoals ik al eerder schreef vinden mensen het vaak fijn om de hond in zijn ogen te kijken. Sommige mensen kijken de hond in zijn ogen als hij iets fout heeft gedaan. Soms wordt de hond dan bij zijn kin gepakt net als bij een kind en wordt in zijn ogen aangekeken en toegesproken. Deze honden proberen vaak het oogcontact te vermijden.

Waarom? Omdat het lang en doordringend aankijken in hondentaal een heel intimiderend en dreigend signaal is. Honden die op het punt staan om te gaan vechten beginnen hier vaak mee.
We noemen dit fixeren. De ogen staan hierbij hard in tegenstelling tot de zachte ogen van een ontspannen hond.
Dat wil zeggen dat ze wijd open staan, rond zijn van vorm en de blik wordt niet afgewend. Fixeren is een intimiderend gebaar en wordt door de meeste honden beantwoord met wegkijken of zelfs weglopen. Niemand zit namelijk te wachten op een potje knokken!

Met het op deze manier aankijken en toespreken van je hond bereik je dus niet wat je wilt. De hond zal namelijk niet begrijpen wat je hiermee bedoelt. Het enige wat de hond hiervan begrijpt is dat deze situatie heel erg naar en eng is. Hij zal daarom ook van slag zijn, zijn staart tussen de benen hebben, wegkruipen en zielig doen. Vandaar dat mensen op dit moment vertalen dat de hond de straf begrepen heeft en zich schuldig voelt.
Naast dat je het probleem niet oplost of misschien wel erger maakt, kun Je kunt er voor zorgen dat je hond bang voor jou of voor bepaalde situaties wordt als je hem op deze manier aanpakt.


Soms fixeert een hond op een andere hond. Als je dit ziet probeer de hond dan even af te leiden, loop een andere kant op en doe even een afleidend spel tot de andere hond weg is. Zo maak je de situatie voor de andere hond een stuk prettiger en veiliger.

Wegkijken

Het eerste signaal wat een hond vaak geeft als hij ergens geen zin in heeft is wegkijken. Hij draait zijn hoofd weg om je te vertellen dat hij het niet fijn vind wat je doet. Dat kan hij doen tijdens het knuffelen, een foto maken of iets anders waar de hond geen zin in heeft.

Ook kan hij ermee zeggen dat hij geen slechte intenties heeft. Als een hond bijvoorbeeld gefixeerd wordt door een andere hond en hij kijkt weg, dan wil hij daarmee eigenlijk zeggen: het is al goed, ik ga wel weg, of ik bedoel er niks kwaads mee.

Honden hebben een hele hoop geduld met mensen en laten een hele hoop signalen zien voordat ze eens een keer uitvallen. Wegkijken is daar een van de eerste signalen van. Als je hond bij je wegkijkt op het moment dat je iets wilt doen, bijvoorbeeld een hond knuffelen, zoenen of aankleden, is het wel zo aardig om daar dan naar te luisteren. Een hond die wegkijkt of weg loopt heeft geen zin in wat jij van hem wilt.

Sommige mensen zouden dit misschien een prachtige foto vinden, maar ik zie een hond die Probeert weg te kijken, oogwit, gespannen voorhoofd, oren naar achteren en een slipketting (daar heb ik het in een ander blog nog over)

Als je deze blog leerzaam vond en meer wilt weten over wat ik te vertellen heb, kun je je abonneren en een email ontvangen zodra ik een nieuwe blog post. Ook wordt het heel erg gewaardeerd als de link op mijn facebookpagina naar deze blog wordt gedeeld op social media.

Bedankt voor het lezen en tot volgende week als we het hebben over de mond en de algemene houding.

Lichaamstaal deel 2

“De oren”

Vorige week heb ik uitgebreid vertelt over de staart van de hond en wat hij daar allemaal mee kan vertellen. Maar met alleen het kijken naar de staart zijn we er nog lang niet. Vandaag wil ik jullie laten zien hoe de oren een grote rol spelen in de lichaamstaal van de hond.

Oren kunnen zich los van elkaar, alle kanten op bewegen. Als een hond zijn oren naar voren heeft duidt dat er op dat hij alert is. Je ziet dit bij honden vaak als je een piepgeluidje o.i.d maakt. Bij flaporen wijzen de driehoekjes naar voren en bij staande oren kan je zo in de oorschelp kijken.

Oren die een beetje naar de zijkant vallen en geen spierspanning hebben betekenen dat een hond relaxt is. Flaporen zullen hierbij een beetje naar de zijkant wijzen, staande oren vallen naar de zijkant alsof ze zijn omgevallen.

Als een hond zijn oren naar achteren heeft betekent dit onzekerheid en angst. Dat zie je bij een hond met flaporen minder duidelijk dan bij een hond met staande oren en daarom is het zo belangrijk om naar het totaalplaatje van de lichaamstaal te kijken.

Dan heb je ook nog de “speloren” deze houding van de oren zie je bij spelende honden. Ook hier is dit bij staande oren makkelijker te zien dan blij flaporen. Bij de staande oren kun je vanaf de zijkant de oorschelp in kijken, flaporen lijken een klein stukje van het hoofd af te komen en de oren wijzen naar de zijkant.

Net als de staart hebben oren ook een natuurlijke stand. Bij een Labrador bijvoorbeeld hangen de oren veel meer naar beneden dan bij een Herder. Ook hier is het dus belangrijk dat je kijkt naar de natuurlijke stand om de lichaamstaal goed te kunnen begrijpen. Bij rashonden is dit wat makkelijker te bepalen dan bij kruisingen. Observeer je hond als er geen tot weinig prikkels in de buurt zijn. Zo kun je goed zien wat de neutraalstand van zijn oren is. Het zal je misschien nog wel verbazen dat het anders is dan je in eerste instantie dacht.

Een Basset heeft hele lange en zware oren. Bij deze hond is het lastiger om zijn oren goed te lezen dan bij een hond met staande oren. Bij de flaporen is het belangrijk dat je kijkt naar de aanzet van het oor. Daar kun je goed zien hoe de hond zijn oor houdt. Bij deze hond wijst zijn ooraanzet naar de zijkant. Je ziet ook weining spanning in de ooraanzet, deze hangt naar beneden.

Sommige honden dragen de oren in ruststand ontspannen in de nek. Je kan hier het verschil met angst goed zien doordat er op dat moment geen spanning in de oren zit. Als je ze zou oppakken vallen ze weer naar beneden. Dit kan bij een angstige hond niet, daar zitten de oren stijf tegen de nek aangeplakt.

Hier zie je een hond slapen/rusten met zijn oren naar achteren. Deze oren zijn gewoon ontspannen. Mijn eigen hond slaapt /rust ook altijd met haar oren naar achteren. Als ze bang is ziet dat er heel anders uit dan als ze slaapt.

Als je goed kijkt zie je dat je hond zijn oren continu beweegt, zelfs als hij slaapt gaan zijn oren soms alle kanten op. Natuurlijk worden de oren niet alleen gebruikt voor lichaamstaal maar ten minste net zo belangrijk ook voor horen (en soms luisteren ;)) Door de oorschelpen te bewegen kan een hond goed luisteren wat er achter en naast hem gebeurd.

Ga maar eens goed letten op de oren van je hond. Kijk naar verschillende situaties en hoe de hond zijn oren houdt. Probeer er ook eens naar te handelen. Je kunt inmiddels de staart en de oren lezen. Als je hond in bepaalde situaties laat zien dat hij iets niet leuk vind kun je hem uit de situatie halen. Let er eens op wat zijn staart en zijn oren doen als je hem uit de narigheid hebt gehaald. Maar kijk ook eens naar je hond als hij zijn eigen gang gaat op een veldje. Je zult zien dat de oren en de staart alle kanten opgaan bij het ruiken van verschillende geurtjes, het zien van andere honden, mensen of dieren. Ik vind het geweldig om mijn hond te observeren. Lichaamstaal lezen is eigenlijk een kijkje in het brein van jou viervoetige vriend, en wie wil dat nou niet!

Tot hier het gedeelte over de oren van de hond. Volgende week hebben we het over de ogen.
Als je dit leuk vond om te lezen kun je je abonneren op mijn blog. Je krijgt dan automatisch een melding als ik een nieuwe blog online zet. Op de computer kan dit rechts van de pagina en op de telefoon onderaan de pagina. Ook wordt het ontzettend gewaardeerd als de link naar deze blog op mijn facebook pagina gedeeld wordt. Fijne zondag!

Lichaamstaal deel 1

“De staart”

Zoals meeste mensen wel weten communiceren honden met hun lichaam. Lichaamstaal is de manier voor honden om te laten zien hoe ze zich voelen en wat ze bedoelen. Voor honden is het een taal die voor zich spreekt, maar wij mensen moeten de taal van de hond leren begrijpen net als we een andere taal zullen moeten leren. Hier gaat tijd in zitten en is niet zo makkelijk als vaak gedacht. 

De komende weken ga ik jullie meer leren over lichaamstaal. Elke zondag post ik een nieuw blog over dit onderwerp.

De staart is misschien wel het meest bekende onderdeel als het gaat om lichaamstaal en daarom ga ik daar eerst het een en ander over vertellen. 

De houding van de staart vertelt veel over hoe de hond zich voelt. Hoe lager en hoe meer aangeknepen (gespannen) de staart is hoe minder de hond op zijn gemak is. Een staart die tussen de benen zit betekent puur angst. Ook als de hond kwispelt terwijl zijn staart tussen de benen zit betekent dit nog steeds dat hij bang is. Kwispelen betekent puur opwinding.
Vaak gaat de kont van de hond ook een stuk naar beneden als hij angstig is en zie je dat de rug wat boller komt te staan.

Een uitzondering in de regel is de vergeten staart. Dit is een staart die wel laag hangt maar die je ziet bij een hond die ontspannen is. Vaak zie je dit bij honden die staan te eten of een hersenwerkje doen. Ze zijn dan niet bang maar zo geconcentreerd bezig dat ze hun staart zijn vergeten.

Een hond die zijn staart omhoog heeft voelt zich zelfverzekerd. Eigenlijk is dit wat kort door de bocht want het zit iets ingewikkelder in elkaar dan dit maar het is een goede leidraad die je kunt aanhouden bij het kijken naar lichaamstaal. Als de staart omhoog staat zien we hem het liefst ontspannen met een boogje omhoog terwijl hij heen en weer wappert als de hond loopt.

Ontspannen “neutraal”
ontspannen “hoog”

De “vergeten” staart

Op het moment dat twee honden elkaar ontmoeten zie je weleens dat een van de twee of beide honden hun staart recht omhoog, gespannen en stijf in de lucht hebben staan. Deze honden laten zien dat ze erg gespannen zijn. Het is geen ontspannen kennismaking en als je de kans hebt is het verstandig om je hond vrolijk bij je te roepen en hem te belonen met spel of een koekje als hij naar je toe komt. 

Kwispelen

Iedereen kent natuurlijk het fenomeen kwispelen wel. Als de hond kwispelt wordt vaak gedacht dat het wel goed is omdat dat betekent dat hij blij is. Helaas is dit een misvatting en zegt de manier van kwispelen alles over wat de hond er mee wilt zeggen. Kwispelen betekent puur opwinding. Het is onbewust gedrag van de hond. Hij kan het doen als hij blij is, bang is of zelfs als hij agressief is. 
Er zijn meerdere soorten manieren van kwispelen. 

 • De brede kwispel. De naam zegt het al, de hond kwispelt hier met brede slagen van links naar rechts. Dit is een kwispel waarbij de staart ontspannen is. De houding kan verschillen van hoog tot laag maar een brede kwispel betekent altijd vriendelijkheid. 
 • Als het hele lijf heen en weer gaat tijdens het kwispelen betekent dit dat de hond blij is maar er is ook veel opwinding in zijn lichaam. Vaak doen honden dit als je thuis komt. 
 • De smalle kwispel is een kwispel met een strakke, gespannen staart. Hij is smal in tegenstelling tot de brede kwispel en het betekent dat de hond gespannen is. Hoe meer spanning hoe korter en strakker de kwispel. Een hond die kwispelt met zijn staart tussen de benen laat puur alleen opwinding zien met het kwispelen. Het betekent dus niet dat hij het eigenlijk ook wel leuk vind. Hier zal je ook een gespannen kwispel zien.
 • Bij de propeller kwispel draait de staart meer rondjes. Als hij dit laat zien zegt het dat hij iets heel erg leuk vind maar dat hij ook ergens een beetje onzeker over is. Het is een soort tegenstrijdig gevoel, wat een tegenstrijdige beweging met zich mee brengt.

Om de staart van je hond goed te kunnen begrijpen moet je rekening houden met het ras wat je in huis hebt. Een beagle bijvoorbeeld is gefokt op zijn hoge staart zodat hij boven het gras uit steekt en daardoor makkelijk te vinden is. Daarom is een lage staart bij een beagle eerder een teken van angst dan bijvoorbeeld de staart van een whippet, die door zijn bouw om sneller te kunnen rennen zijn staart van nature veel meer naar beneden draagt.

Bij rashonden is het makkelijk te bepalen aan de hand van een rasstandaard hoe de stand van zijn staart van nature is. Bij kruisingen is dit wat minder makkelijk. Probeer eens goed op de houding van je hond zijn staart te letten in de aankomende weken om deze natuurlijke neutrale stand te ontdekken. Als je de staart gaat observeren zie je hoe vaak deze van hoogte, spanning en beweging veranderd. Alles wat je hond met zijn staart doet is onbewust, dus echt een perfecte manier om te kijken hoe hij zich voelt. 

Er is veel meer waar je naar moet kijken als je je hond echt wilt leren lezen. De komende weken behandel ik de volgende onderwerpen: Oren, Ogen, Vacht, Mond, Houding en Stresssignalen