Lichaamstaal deel 3

“De ogen”

Graag kijken wij als eigenaar de hond in de ogen. Maar wat kunnen die ogen ons vertellen?
Ogen zijn een ontzettend belangrijk onderdeel in communicatie. In deze blog zal ik alles vertellen wat de ogen van je hond je kunnen vertellen.
Als een hond ontspannen is zal je zien dat zijn hele gezichtsuitdrukking ontspannen is. Dit betekent dat de huid rondom de ogen ontspannen is en daardoor de ogen wat amandelvormig staan. Soms worden de ogen zelfs wat dichtgeknepen. Soms kan een hond die ontspannen is ook een knipoog geven. Dit is een vriendelijk gebaar. We noemen deze ontspannen ogen “zachte ogen” Je ziet bij deze hond dat zijn hele uitdrukking zacht, vriendelijk en ontspannen is. De oren staan vaak wat naar de zijkant of naar voren en de staart hangt er ontspannen bij.
Wordt de hond wat alerter door bijvoorbeeld een piepgeluidje, zie je dat de ogen groter en ronder worden. Ook kan door de opwinding de pupil verwijden. Ook al zijn de ogen bij de alerte hond rond en vergroot, ze stralen nog steeds vriendelijkheid uit.

Is de hond minder op zijn gemak of zelfs angstig, zal de spanning in het gezicht toenemen. Door de spanning verandert ook de stand van de ogen. Doordat de oren naar achteren worden getrokken en de spanning in het gezicht toeneemt worden de ogen groter en wordt het oogwit van de hond zichtbaar. We noemen dit whale eye. Een hond waarbij je het oogwit ziet is ofwel angstig of onzeker, of hij probeert iets van jou bord af te kijken. Je hebt namelijk vast wel eens gezien dat als je hond bedelt je ook vaak een stukje oogwit ziet. Vandaar dat het belangrijk is om naar het hele plaatje van de lichaamstaal te kijken.
Een hond die zich onzeker voelt kan ook met de wenkbrauwen fronsen. Je ziet dan aan zijn gezichtsuitdrukking dat hij zich zorgen maakt.

Ontspannen, amandelvormig
Onzeker, angst, oogwit, frons
Onzeker, Frons, Oogwit, kromme rug, staart laag, pootje omhoog

Fixeren

Zoals ik al eerder schreef vinden mensen het vaak fijn om de hond in zijn ogen te kijken. Sommige mensen kijken de hond in zijn ogen als hij iets fout heeft gedaan. Soms wordt de hond dan bij zijn kin gepakt net als bij een kind en wordt in zijn ogen aangekeken en toegesproken. Deze honden proberen vaak het oogcontact te vermijden.

Waarom? Omdat het lang en doordringend aankijken in hondentaal een heel intimiderend en dreigend signaal is. Honden die op het punt staan om te gaan vechten beginnen hier vaak mee.
We noemen dit fixeren. De ogen staan hierbij hard in tegenstelling tot de zachte ogen van een ontspannen hond.
Dat wil zeggen dat ze wijd open staan, rond zijn van vorm en de blik wordt niet afgewend. Fixeren is een intimiderend gebaar en wordt door de meeste honden beantwoord met wegkijken of zelfs weglopen. Niemand zit namelijk te wachten op een potje knokken!

Met het op deze manier aankijken en toespreken van je hond bereik je dus niet wat je wilt. De hond zal namelijk niet begrijpen wat je hiermee bedoelt. Het enige wat de hond hiervan begrijpt is dat deze situatie heel erg naar en eng is. Hij zal daarom ook van slag zijn, zijn staart tussen de benen hebben, wegkruipen en zielig doen. Vandaar dat mensen op dit moment vertalen dat de hond de straf begrepen heeft en zich schuldig voelt.
Naast dat je het probleem niet oplost of misschien wel erger maakt, kun Je kunt er voor zorgen dat je hond bang voor jou of voor bepaalde situaties wordt als je hem op deze manier aanpakt.


Soms fixeert een hond op een andere hond. Als je dit ziet probeer de hond dan even af te leiden, loop een andere kant op en doe even een afleidend spel tot de andere hond weg is. Zo maak je de situatie voor de andere hond een stuk prettiger en veiliger.

Wegkijken

Het eerste signaal wat een hond vaak geeft als hij ergens geen zin in heeft is wegkijken. Hij draait zijn hoofd weg om je te vertellen dat hij het niet fijn vind wat je doet. Dat kan hij doen tijdens het knuffelen, een foto maken of iets anders waar de hond geen zin in heeft.

Ook kan hij ermee zeggen dat hij geen slechte intenties heeft. Als een hond bijvoorbeeld gefixeerd wordt door een andere hond en hij kijkt weg, dan wil hij daarmee eigenlijk zeggen: het is al goed, ik ga wel weg, of ik bedoel er niks kwaads mee.

Honden hebben een hele hoop geduld met mensen en laten een hele hoop signalen zien voordat ze eens een keer uitvallen. Wegkijken is daar een van de eerste signalen van. Als je hond bij je wegkijkt op het moment dat je iets wilt doen, bijvoorbeeld een hond knuffelen, zoenen of aankleden, is het wel zo aardig om daar dan naar te luisteren. Een hond die wegkijkt of weg loopt heeft geen zin in wat jij van hem wilt.

Sommige mensen zouden dit misschien een prachtige foto vinden, maar ik zie een hond die Probeert weg te kijken, oogwit, gespannen voorhoofd, oren naar achteren en een slipketting (daar heb ik het in een ander blog nog over)

Als je deze blog leerzaam vond en meer wilt weten over wat ik te vertellen heb, kun je je abonneren en een email ontvangen zodra ik een nieuwe blog post. Ook wordt het heel erg gewaardeerd als de link op mijn facebookpagina naar deze blog wordt gedeeld op social media.

Bedankt voor het lezen en tot volgende week als we het hebben over de mond en de algemene houding.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d