Aaien, knuffelen en benaderen

Honden zijn een van de meest tolerante wezens die er bestaan, vandaar dat de hond ook mens beste vriend is geworden. Niets liever knuffelen wij met honden. Maar vinden de honden dat wel zo fijn? Omdat ze het tolereren wilt niet zeggen dat ze het leuk vinden. De meeste honden vinden knuffelen niet fijn, al helemaal niet met iemand die zij niet goed kennen en de reden daarvoor is eigenlijk heel simpel. Tijdens knuffelen leun je vaak over de hond heen. Dit vinden veel honden bedreigend, je belemmerd ze in bewegen en eventueel vluchten. Ook zijn we vaak met ons gezicht ongemakkelijk dichtbij en zoeken we oogcontact. Vooral oogcontact is voor honden bedreigend. Fixeren tussen honden is zeer dreigend, niet echt ontspannen knuffelen dus.

Hier een aantal plaatjes van mensen die hun hond knuffelen, optillen of aaien. Als je het nog niet hebt gelezen is het leuk om voor de volledigheid mijn 4 blogs over lichaamstaal te lezen.

Als je toch met een hond wilt knuffelen zodat hij het zelf ook fijn vind, wat in veel gevallen ook heus wel kan is het wel belangrijk dat je rekening houdt met een aantal zaken:

  1. De persoonlijke zone van je hond.
    Elke hond heeft een andere persoonlijke zone, de ene hond vind het al vervelend als je naast hem zit. De ander vind het prima als je over hem heen hangt.
  2. Stresssignalen
    Als je over je hond heen hangt om hem te knuffelen en hij gaat bijvoorbeeld tongelen, gapen of wegkijken probeer dan eens wat meer afstand te nemen. Je kan hem blijven aaien maar hang niet te veel over hem heen. Blijft hij stress vertonen dan vind hij het gewoon niet prettig en kan je het misschien beter later proberen
  3. Wat is de hond aan het doen?
    Ligt hij in zijn mand te slapen of is hij aan het spelen? Waarschijnlijk zit hij dan niet op een knuffelpartij te wachten. Wacht eens tot je hond zelf om een knuffel komt vragen voordat je hem overlaad met liefde.

Je kunt testen of een hond het knuffelen echt fijn vind, dit noem je de consenttest. Tijdens deze test kroel je 5 seconden en vervolgens stop je met aaien. Komt de hond naar je terug dan betekent dat dat hij het fijn vind en wilt dat je door gaat. Gaat hij direct weg dan weet je dat het voor hem niet perse hoeft. Soms vinden honden het namelijk wel spannend maar ook wel lekker om geaaid te worden. Bij deze honden kan je er dus gewoon naast zitten en kriebelen

Hier een fimpje van zo’n test

zo’n test kan je ook doen als er meerdere honden aan het spelen zijn en je twijfelt of je hond het leuk vind. Haal hem er even tussenuit en als hij terug rent dan vind hij het leuk genoeg om weer mee te gaan doen. Loopt hij direct weg dan vond hij het waarschijnlijk niet zo heel erg leuk.

Wat ik ook heel belangrijk vind om te vermelden, is dat honden die aan je komen snuffelen niet perse direct geaaid willen worden. Honden vergaren heel veel informatie met hun neus en willen dan vaak gewoon even kijken wie jij bent. Laat een hond gewoon even aan je broek en handen ruiken zonder direct je hand over zijn hoofd te halen.

Mijn ervaring met mijn hond Suus is sinds ik rekening ben gaan houden met haar signalen, lichaamstaal en grenzen en haar zelf de keuze heb gegeven om te kroelen of niet, is zij een stuk knuffeliger geworden. De eerste jaren lag zij altijd een stuk bij mij vandaan op de bank en kwam zelden voor een knuffel. Nu komt zij regelmatig tegen ons aan liggen en geniet zij ervan als ik haar aai en knuffels geef.

En tot slot: Natuurlijk vinden veel honden het fijn om geaaid te worden en bij hun baasjes te liggen! Hier een aantal voorbeelden ervan:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Hondentraining en hondentrimsalon

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder