De hondentrainer en de gynaecoloog, wat hebben ze gemeen?

Ik heb al 30 jaar honden dus ik hoef niet naar de hondenschool. Ja en ik heb al 32 jaar een vagina maar dat maakt toch mij ook geen gynaecoloog…. 😉

Het hebben van ervaring met honden maakt je nog geen hondentrainer of gedragstherapeut. Daar zitten jaren van studie in. Er zijn wel duizenden wetenschappelijke onderzoeken gedaan. En er zullen er nog duizenden gedaan worden. Als je alles over honden zou kunnen leren door er zelf een paar te hebben, waarom zouden ze die onderzoeken dan gedaan worden? Als eigenaar kan je een hoop weten over honden, je kan een hoop gelezen hebben. Maar dat is echt pas het tipje van de sluier. Natuurlijk weet de ene eigenaar meer dan de ander. Maar iemand die ervoor gestudeerd heeft, weet altijd meer. Net zoals de gynaecoloog.

Het is daarom ook helemaal niet stom om met jouw pup naar de hondenschool te gaan, ook al heb je al 5 pups opgevoed. Elke hond is anders en je zal altijd wel ergens tegenaan lopen. Als het goed is, weet jouw hondentrainer overal wel raad mee. Zo niet dan heeft hij of zij een netwerk van mensen die verschillende specialisaties hebben. Dat is ontzettend waardevol!
Ook zal een goede hondenschool eigenaar altijd blijven bijscholen. De wetenschap staat namelijk niet stil. Er is in de afgelopen 25 jaar zo ontzettend veel veranderd in het trainen en opvoeden van honden, iedereen kan wel wat bijleren van een honden professional.

Er bekruipt mij altijd een beetje een naar gevoel als mensen zeggen dat zij geen puppy cursus nodig hebben. Want hoe leuk en leerzaam is het wel niet voor jouw pup? Ik gun het elke pup (of volwassen herplaatser) en elke eigenaar om naar een goede hondenschool te gaan. Samenwerken, dingen leren, lol hebben, sociale contacten opdoen, elke week een professional in het leven van jouw hond en altijd een mogelijkheid tot ruggen spraak als je ergens tegen aanloopt. 

Dat dat geld kost is een feit. En dat de ene hondenschool duurder is dan de ander is ook zeker een feit. Kijk goed naar wat je krijgt voor dit geld. Zijn de instructeurs gediplomeerd, hoeveel honden zitten er in een groep, welke trainingsmethode wordt er toegepast, krijg je naast de basis oefeningen ook belangrijke opvoedtips mee, krijg je een theorieles, hoe lang duren de lessen etc. etc. 

Soms is het belangrijk om te investeren in een iets duurdere hondenschool zodat je hier in de toekomst profijt van hebt. 

Nu wil ik uiteraard niet zeggen dat een goedkopere hondenschool per definitie slecht is want ook de goedkopere hondenscholen kunnen goed zijn. Wat ik wil zeggen, is dat het minder belangrijk is om te letten op de prijs dan op de kwaliteit. 

Doe je onderzoek, en ga ergens heen waar de trainers een erkende opleiding hebben gevolgd. Het is namelijk helaas niet zo dat elke honden professional gediplomeerd is. Dat is bij de gynaecoloog gelukkig wel zo 😉

Heb ik jouw interesse gewekt? Neem dan eens een kijkje op de pagina hondentraining en bekijk mijn cursusaanbod.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d