Lichaamstaal deel 4

“Mond en algemene houding”

We hebben al een heleboel geleerd over de oren en de staart. Vandaag maken we het plaatje compleet met de mond, en de algemene houding.

Ik begin bij de mond van de hond. Vaak zie je aan de manier hoe de hond zijn lippen houdt wat de status van zijn gevoel is.
een hond die ontspannen is heeft namelijk ook ontspannen lippen. Deze hangen zoals ze horen naar beneden over de tanden. Als honden ontspannen met elkaar aan het stoeien zijn met de bekken open zie je ook dat de lippen over de tanden vallen.
Als een hond zich minder op zijn gemak voelt neemt de spanning in het gezicht toe. Niet alleen de oren en de ogen gaan naar achteren maar ook de mondhoeken gaan mee naar achteren. Dit kan met de bek open of dicht. Als de bek open is kan je bijna of soms helemaal de kiezen van de hond zien zitten. Vaak zie je ook dat hij wat zal gaan hijgen zodat de mondhoeken alleen nog maar verder naar achteren gaan.
We noemen dit lange mondhoeken. Als een hond met lange mondhoeken gromt dan zie je bijna zijn hele gebit. Je ziet dit vaak bij honden die angstagressie vertonen. In een situatie als deze kun je het best even afstand nemen. Hij vertelt je dat hij iets niet wilt.

De korte mondhoeken daarentegen betekenen een zelfverzekerde hond. Bij een hond die jou bijvoorbeeld van zijn terrein wilt af hebben en naar je blaft kun je zien dat hij zijn mondhoeken helemaal naar voren heeft getrokken.
Als een hond gromt en je ziet alleen zijn voortanden dan gromt hij dus met korte mondhoeken. Deze hond voelt zich zelfverzekerd en zal niet bang zijn om te bijten. Ook bij deze hond is het verstandig om weg te lopen.

Een hond die met een open bek gromt, lange of korte mondhoeken heeft de intentie om te bijten.

Ontspannen mondhoeken
Lange, gespannen mondhoeken met de bek open
Tevens oren naar achteren, gespannen gezicht
Lange mondhoeken met de bek dicht, oren naar achteren, oogwit, gespannen gezicht
Korte mondhoek, zelfverzekerd
Gromt met korte mondhoeken, bek dicht

Soms blijft tijdens een spel of iets dergelijks de lip van de hond haken achter een hoektand. Dit ziet er onwijs grappig uit, maar kan je ook iets vertellen over zijn opwindingsniveau. Als de lip blijft hangen betekent het namelijk dat de opwinding in bijvoorbeeld het spel groeit.

Borstelen

Voordat ik doorga over de algemene lichaamshouding wil ik nog even iets vertellen over borstelen. Borstelen zien we namelijk vaak optreden bij honden. Net als bij kwispelen bestaan hier veel misvattingen over. Bij het borstelen zie je dat de haren in de nek tot aan de staart omhoog komen te staan. Vaak wordt gedacht dat dit agressie betekent, maar borstelen betekent alleen dat de hond opgewonden is. Dit kan in elke context, tijdens angst, agressie of zelfs tijdens spel. Je kunt het vergelijken met kippenvel, een lichamelijke reactie op een prikkel die in het geval van borstelen spanning met zich mee brengt.

Algemene lichaamshouding

Het gene wat het plaatje compleet maakt is de algemene lichaamshouding. Een hond kan naar voren en naar achteren leunen, een hoge, een lage of een neutrale houding hebben

Als een hond naar voren leunt dan zie je dat zijn gewicht op zijn voorpoten leunt. zijn voorpoten zijn vaak gestrekt en zijn borst vooruit. Je zier hier een rechte rug en het hoofd, de staart en de oren wordt vaak hoog gehouden. Dit is een hond die zich zelfverzekerd voelt. Is de hond hierbij ontspannen dan is er niets aan de hand, zie je bij deze houding veel spanning in het lichaam en de staart tijdens interactie met een andere hond, mens of dier? Dan is het verstandig om een einde te maken aan de ontmoeting omdat dit nog wel eens in een vechtpartij zou kunnen uitlopen. Deze hond laat zich namelijk niet de kaas van het brood eten!

Zo kan een hond ook duidelijk een houding naar achteren hebben. Hierbij leunt het meeste gewicht op de achterpoten. De rug staat vaak een beetje bol/krom, de oren en staart vaak naar achteren en beneden. Deze hond voelt zich minder goed op zijn gemak. In situaties waar je ziet dat je hond deze houding heeft is het het beste om hem uit de situatie te halen. Sommige honden weten niet hoe ze bepaalde situaties moeten oplossen en jij als eigenaar kan daar goed bij helpen door de hond te leren dat hij naar jou toe kan komen of zelf uit de situatie kan stappen.

Een verlaagde houding zie je ook bij een onzekere hond. Vaak als je een vreemde hond onverwachts benaderd zie je dat hij een beetje door zijn poten heenzakt, zijn hoofd gaat omlaag, de oren gaan dan ook naar achteren en vaak is dan ook het oogwit zichtbaar. Als een hond zo reageert op een aanraking is de aanraking voor hem dus niet prettig. Als je dan door gaat besef dan dat je dit voor jezelf doet en de hond er geen plezier aan heeft, ook al bedoel jij het goed!
Vaak vinden honden het fijner om gewoon even aan je te ruiken als ze je niet kennen. Wij gaan elkaar immers ook niet uitgebreid staan te aaien bij een kennismaking

Beide honden leunen naar achteren, bij de beagle zie je veel spanning in het gezicht en de mondhoeken en de oren staan een klein beetje naar achteren
Deze hond heeft een beetje een verlaagde houding, niet elke hond vind het leuk om geaaid te worden door een vreemde

Tot zo ver het gedeelte over mond en lichaamshouding.

Als je het leuk vind om mijn blogs te lezen kun je je inschrijven zodat je een email krijgt als ik een nieuwe blog post. Op je telefoon kan dit helemaal onderaan deze pagina en op de computer rechts van deze pagina. Ook wordt het enorm gewaardeerd als de link van deze blog die ik op mijn Facebook pagina heb gepost gedeeld wordt.

Volgende week ga ik het hebben over stress en stresssignalen

Fijne zondag!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: