Angst bij honden

In deze tijd van het jaar omdat er al veel vuurwerk wordt afgestoken krijg ik er veel vragen over. Angst bij honden, hoe zit dat nou precies? 

Helaas zijn er nog veel misvattingen over het omgaan met een angstige hond. Daarom leek het mij een goed idee om er eens iets over te schrijven om een aantal dingen helder te krijgen.

Angst bij onze hond, hoe moeten wij daar als begeleiders mee om gaan? Hoe zou je angst kunnen verhelpen en hoe zou je het kunnen voorkomen?

Op deze vragen ga ik allemaal antwoord geven, maar eerst wil ik je vragen voordat je verder leest, eens stil te staan bij een moment dat je zelf bang bent. Hoe voelt dat? (geestelijk maar ook lichamelijk), wat heb je nodig? (van jezelf en van je omgeving) en wat maakt het erger?

Deze momenten zijn voor iedereen anders, de ene is bang voor spinnen, de ander voor vliegtuigen of een achtbaan, weer iemand anders is bang voor spoken of aliens.

Sommige van deze dingen kunnen door een ander als belachelijk gezien worden.

“Spoken bestaan niet, stel je niet zo aan”

Als je bang bent voor Spoken, is dat helemaal niet zo leuk om te horen. Je wilt graag serieus genomen worden, want voor jou is deze angst wel reëel. Deze angst kan zelfs zo erg zijn dat je niet alleen thuis durft te zijn.

Als jouw angst voor jou reëel is en je zoekt daar steun voor bij geliefden dan verwacht je die steun ook. Krijg je deze steun niet, dan sta je er alleen voor. Iets wat in geval van angst niet veilig voelt.

De een ziet hier een prachtige hond en de ander ziet een levensgevaarlijk wezen met een bek vol tanden. Angst is subjectief

Iemand met angst voor honden laat je niet alleen in een ruimte met een Duitse Herder, en iemand met een angst voor spinnen gooi je niet zomaar een vogelspin in de schoot. (tenminste niet als je deze mensen van hun angst af wilt helpen)

Laten we als voorbeeld iemand nemen die bang is voor honden. Diegene geef je steun en begrip, je maakt de situatie veilig en laat iemand wennen, je onderwijst iemand (lichaamstaal bij honden) en je laat diegene zelf bepalen of hij of zij een stapje verder wilt. Op deze manier bouw je een vertrouwensband op. Je laat iemand rustig wennen aan de situatie en misschien wel het belangrijkst, je laat iemand zijn eigen tempo en keuzes bepalen. Op deze manier ontstaat er voor diegene een opening om veilig kennis te maken met de hond.

Deze dingen klinken allemaal heel normaal. Maar als we dit naar onze honden vertalen is het voor veel mensen ineens heel anders.

“Hij moet er maar aan wennen”

Een uitspraak die ik helaas nog heel vaak hoor. Deze hond wordt dan aan zijn halsband aan een strakke riem door een drukke ruimte gesleurd terwijl hij tegenstribbelt met zijn staart tussen zijn benen. Deze momenten doen mij altijd een beetje pijn. Want ja, ik ga mij niet ongevraagd opdringen aan mensen om te vertellen hoe ze met hun hond om moeten gaan. Ik hoop dan ook dat ik veel van deze mensen bereik doormiddel van deze blog.

Even vooropgesteld wil ik zeggen dat ik hier niemand mee wil beledigen. Iedereen doet waarvan diegene denkt dat hij er goed aan doet, en ik begrijp dat de meeste mensen die een hond hebben niets zullen doen om hun hond opzettelijk te beschadigen.

Verder naar de angstige hond. Angst is een emotie, een emotie is iets waar de hond niets aan kan doen. Dit geldt niet alleen voor honden maar ook voor onszelf. Gedrag wat voortkomt uit de emotie is dus reflexmatig gedrag.

Er wordt vaak gezegd de hond te negeren op het moment dat hij bang is omdat je anders de angst beloond.

Maar kun je een emotie wel belonen? Een emotie is toch iets waar je niets aan kunt doen?

Het antwoord is nee, een emotie valt niet te belonen.
Gedrag valt wel te belonen. Dus als jouw hond naar je toe komt omdat hij iets eng vind en je slaat een arm om hem heen, beloon je hem voor het feit dat hij naar jou toe komt op het moment dat hij bang is.
Het is super belangrijk dat jouw hond jou als veilige haven ziet, stel dat hij achterna wordt gezeten door een groep honden of schrikt van vuurwerk. Wat is er beter dan dat hij naar jou toe komt om te schuilen? Een hond die uit ervaring weet dat jij hem geen bescherming zal bieden zal in een paniek reactie nooit de (on)bewuste keuze maken om bij jou te komen en kan daardoor wegrennen met alle nare gevolgen van dien. 

Alleen dit al vind ik reden genoeg om mijn hond wel te steunen als zij daar om vraagt.

Daarnaast geeft een veilige haven een mogelijkheid om te onderzoeken. Een plekje waar de hond rustig kan kijken naar iets waar hij bang voor is, om er zelf achter te komen dat er eigenlijk niet zo veel aan de hand is. Een plekje waar hij zelf de keuze kan maken om te blijven of misschien toch maar eens op onderzoek uit te gaan.

Samen op een afstand observeren

Pushen en lokken

Het hondje dat aan zijn riem door de drukke ruimte gesleurd wordt, dat hondje wordt gepusht.

Denk je dat dit hondje ooit zal wennen aan deze drukke situaties? Misschien wel hoor, begrijp me niet verkeerd. Want het gebeurd natuurlijk heus wel eens dat zo’n hondje uiteindelijk een keer ontspant en er op zijn manier wel redelijk mee om kan gaan. Maar ik trek mijn hond liever niet aan de riem een onveilige situatie in. Want wat je daarmee helaas ook kan bereiken is een hond die alleen maar banger wordt, een hond die je nooit meer mee kan nemen naar een drukke gelegenheid of zelfs een hond die deze angst ook gaat projecteren op hele andere situaties.
En dan krijg je die hond die “ineens” overal bang voor is. Het pushen van je hond in situaties waar hij bang voor is kan zijn zelfvertrouwen beschadigen, maar ook het vertrouwen in zijn begeleider. Angstige situaties kunnen worden gekoppeld aan gepusht worden en de hond zal steeds eerder in de ankers schieten als er gevaar dreigt.

Het lokken met koekjes is ook iets wat ik vaak zie gebeuren. Hier probeer je eigenlijk de hond over zijn eigen grenzen heen te lokken. De hond komt dan steeds dichter bij de prikkel en wij mensen zien dat als een succes. Wat hier kan gebeuren is dat de motivatie om dichter bij de prikkel te komen groot was omdat er met hele lekkere brokjes wordt gelokt. Maar op het moment dat de brokjes op zijn is die motivatie weg, de hond kijkt dan op en staat ineens heel dicht bij de prikkel waar hij zo bang voor was. Een hond kan hier heel erg van schrikken. Hij is zijn grens over gegaan zonder dat hij zich daar bewust van was.

Wat kun je dan wel doen als je hond bang is?

 • Geef jouw hond altijd de tijd die hij nodig heeft om een prikkel in zich op te nemen. Soms is het voor een hond al meer dan genoeg om op een afstand ergens naar te kijken. Vaak kiest de hond er daarna zelf voor om weg te lopen en verder te gaan met zijn dag. Eigenlijk is dit een geweldig teken. De hond voelt zich veilig genoeg om de prikkel met rust te laten. 
 • Geef je hond altijd de ruimte en afstand die hij nodig heeft.
 • Als je hond ergens niet naar toe wilt dan is het belangrijk dat je hier respect voor hebt. Probeer het later nog eens.
 • Je kunt spannende dingen koppelen aan leuke dingen. Het is hier wel van belang dat je genoeg afstand van de prikkel houdt. 

Als je hond bijvoorbeeld bang is voor een ander persoon neem dan gepaste afstand en beloon de hond elke keer als hij naar deze persoon kijkt. Dit kan met koekjes, spel of iets anders waar je hond blij van wordt. Op het moment dat je hond geen koekjes aan neemt of niet wilt spelen is de prikkel te dichtbij, neem dan meer afstand en begin opnieuw.

 • Als je je hond wilt belonen met koekjes als hij iets spannend vind, zorg dan dat je altijd bij de prikkel vandaan beloond. (gooi de koekjes bij de situatie weg zodat de hond niet gelokt wordt)
 • Voorkom situaties waar je hond in paniek zal raken, hij zal hier niets positiefs van leren.
 • Voorkom situaties waar je geen controle over hebt. Jij als begeleider zal altijd controle moeten hebben over de prikkel. Anders kan je niet onder de grenzen van je hond blijven.
 • Op het moment dat de angst bij jouw hond extreme vormen aanneemt of dat het zijn en jouw dagelijks leven beïnvloed raad ik je aan om een gedragstherapeut in te schakelen. Hondengedrag is heel complex en sommige gevallen zijn erg moeilijk op te lossen zonder professionele hulp. 

Tot slot, jouw hond hoeft niet perse alles maar leuk te vinden. Er mogen dingen zijn waar hij niet zo van houdt. Dat kunnen andere honden zijn, kinderen, vreemde mensen of andere dingen. Het is belangrijk dat je jouw hond helpt met zijn angst voor bepaalde dingen en dat hij op een normale manier kan functioneren, maar als jouw hond niet met andere honden of vreemde mensen wilt spelen is dat ook oké, toch?

Ik hoop dat jullie het leuk hebben gevonden om dit te lezen. Ik hoor dan ook graag wat jullie er van vonden. Ook is het altijd mogelijk om contact met mij op te nemen als je ergens tegen aanloopt met je hond. Ik zou op verschillende manieren kunnen helpen.
Wil je je hond graag beter leren lezen om angst beter te kunnen herkennen? lees dan mijn eerdere blogs over lichaamstaal.

Vond je het interessant en wil je op de hoogte blijven van mijn blogs? schrijf je dan in en ontvang een email zodra ik een nieuw blog heb geplaatst.
Delen en liken op social media wordt zeer gewaardeerd 🙂

Ik wil iedereen fijne feestdagen wensen en ik hoop dat de mensen met bange honden veel steun geven aan hun hond rondom 31 December!

3 Comments on “Angst bij honden

 1. beste Linda.
  Wij hebben jaren gewoond rodenrijsestraat 17a rotterdam, daar waar de postzegel hangt. Wij hadden tussen 1970-1980 daar onze postzegelhandel.
  Wonen al jaren in zweden.
  Ondanks dat we al 50 jaar honden hebben is dit een speciaaltje. Bailey een lhasse Apso, is inmiddels 2 jr. oud en kwam met 2 mnd bij ons met een gladde vacht. Destijds wel haar moeder gezien, die uit een kamer glipte (had typische krulletjes vond ik) Het aaien over de hondenkop was aanvankeljk een probleem, inmiddels is dat opgelost,
  De hond werd regelmatig geborsteld wat niet leuk was, maar toch. Traanvocht schoonmaken werd niet geaccepteerd Er werd een puppytraining gedaan, vond ze leuk.. Na ongeveer een half jaar is ze getrimd door een nederlandse dame die hier als trimster werkzaam is..Ik was erbij (misschien niet goed?).Daarvan is een soort trauma overgehouden. Die adviseerde ook de hond onder narcose te brengen bij een volgende scheerbeurt.
  In Vaxjo een dierenarts gevonden die dit wilde doen onder narcose met een slang in de bek,zoals een operatie. De eerste 2 keren, met een tussenpose van gemiddeld 4 mnd. kwam de hond kaal maar goed van de tafel. Echter afgelopen augustus is ze geschoren door een andere dame dan afgesproken bij dezelfde dierenarts die op het laatst bijna gebeten is en de hond dan niks aan de kop meer accepteert. Waarom niet beginnen bij de kop, denk ik dan.
  Doordat ze de kop van de hond voor het laatst bewaren, was de snor maar voor de helft geknipt.De dames wilde er niet mee verder gaan.
  Het kostte me 2 sedaties dus uiteindelijk meer dan 200 euro
  De hond is na zo n sessie een week uit zn doen en van slag.
  De laatste week hebben we de nagels moeten laten knippen bij een andere veterinair die haar een prikje heeft gegeven, zoals bij de tandarts en kreeg het ook niet voor elkaar na de nagels de kop met de snorbaard, te knippen, omdat de sedatie toen was uitgewerkt.
  Hier in zweden wordt absoluut niet genoeg aandacht besteed aan het knippen, scheren of trimmen van honden.
  We zijn ten einde raad, hoe de hond nu verder te behandelen. Mijn man mocht niet bij het nagelsknippen blijven. We hadden gevraagd haar achterkant wat weg te scheren, zoals de poep niet blijft hangen en de snor te behandelen wat dus niet lukte.
  De dame die de nagels knipte adviseerde een soort *Ceasar* in de arm te nemen om de hond te leren naar de kapper te gaan.
  De hond is op diverse cursussen geweest en heeft die met goed gevolg afgelegd.
  Ik heb nu adaptil antistress tabletten gekocht die ik wil geven om de hond te kalmeren, haar een te kleine muilkorf aan te doen, die de plek onder de ogen vrijlaat en met het middel *eye clean* van Virbac onder de ogen schoon te maken. Wat betreft de vacht ik vrees met grote vrezen wie ik dat weer moet laten doen. Ht is hier in het zuiden van zweden ook dikwijls koud met sneeuw.
  Voor de rest is het een aanhankelijke hond, die graag leert en speelt, zeer waaks is (soms te..) en houdt van spoorzoeken.
  Met vriendeijke groeten
  ellie bijl
  junivägen 2
  36532 lessebo
  tel.0046727274242

  • Hallo Elle,

   Bedankt voor je uitgebreide bericht. Wat vervelend dat alles zo moet lopen voor jullie hond!
   Is er iets wat ik voor jullie zou kunnen betekenen? Zijn jullie weleens in Nederland met de hond?

   Groetjes Linda

   • hartelijk dank voor je berichtje.
    We hadden deze winter in nederland moeten zijn met de camper vanwege de doorreis naar portugal. Echter een ziekenhuisopname heeft roet in het eten gegooid.
    We hebben nu weer een andere dierenarts gevonden die morgen de hond onder sedatie zal trimmen. Natuurlijk weten wij dat het geen beauty zal zijn, maar de vacht wordt met de dag dikker, ondanks het kammen. Je komt niet in de ondervacht, want die is, zoals ik schreef met als van een schaap. Degene waar we de hond kochten heeft helemaal niets gezegd over deze vacht. Als puppie was dit duidelijk anders. We hebben ook de pup niet konstant benaderd met een borstel. Echter na een half jaar toen de vacht begon te groeien zijn we met de borstel aan de gang gegaan waarbij ze dat amper accepteerde. Mijn man voelt zich schuldig en zegt dat we de hond ook nog meer in bad hadden moeten doen. Onze andere honden werden alleen in bad gedaan indien hard nodig (waren gladharig)als ze b.v.in het meer of de zee gezwommen hadden en daarom afgespoeld of gewassen moesten worden..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d