Angst en Agressie

Heb je een hond die het dood eng vind bij de trimsalon? Een hond die onmogelijk te knippen is vanwege agressie of angst? Moet jouw hond onder narcose geschoren worden omdat het anders niet gaat?
Dit kan heel vervelend zijn voor zowel de hond, als de eigenaar en de trimster. Naast trimster ben ik ook Kynologisch gedragstherapeut en ben ik gespecialiseerd in probleemgedrag rondom vachtverzorging.

Vaak gaat angst en agressie op tafel samen met een trauma. Veel honden hebben last van een trauma voor het knippen van de poten en het hoofd, angst voor de schaar, tondeuse of de föhn. 

Mijn insteek is om jouw hond meer positieve ervaringen op te laten doen met de trimsalon, de trimster en de gebruikte materialen. Daarnaast is het in gevallen van extreme angst of zelfs agressie vaak raadzaam om een tafeltraining met je hond te komen doen.

Tafeltraining

Omdat elke hond andere problemen ervaart is een tafeltraining maatwerk. Ik stuur van tevoren een vragenlijst en vervolgens maken we een afspraak om een start te maken met jouw hond.

Op de eerste afspraak kom je samen met je hond naar de trimsalon op een moment dat er geen andere honden zijn. Ik kan de hond leren kennen en in sommige gevallen kunnen we de hond op de eerste afspraak al op tafel zetten. In andere gevallen heeft dit meer tijd nodig.
Het eerste consult is een kort consult van 30 minuten. Je komt langs met je hond zodat wij elkaar kunnen leren kennen. Deze kennismaking kost €25,-

Kort daarna kunnen we starten met het trainingsproces. Je krijgt van mij een stappenplan waarmee je thuis zelf aan de slag gaat. De eerste stappen doen we in de trimsalon zodat ik je goed door de oefening heen kan helpen. Bij sommige oefeningen zit ook een instructievideo. Daarnaast plannen we een aantal vervolgafspraken in de trimsalon of op de hondenschool om samen de vorderingen en vervolgstappen van de training door te nemen.
Het is raadzaam om in het begin wekelijks met hond naar de salon te komen. Hoe meer aandacht je besteed aan het probleem, hoe meer kans je hebt op succes. Ook is het voor de hond belangrijk om de trimsalon vaak te bezoeken zodat hij er nog geen negatieve ervaring mee heeft.

Het is goed om je van tevoren te realiseren dat deze training alleen succes van slagen heeft als je er veel tijd en moeite in steekt. Trauma’s kunnen diep zitten bij jouw hond en dat is niet 1,2,3 opgelost.

Sommige honden worden door de dierenarts geschoren als zij onder narcose zijn, als dit bij jouw hond het geval is dan is het fijn als je de hond nog een laatste keer goed laat scheren door de dierenarts zodat we genoeg tijd hebben om te trainen.

De kosten voor deze training zullen erg uiteen lopen omdat dit maatwerk is. Voor meer informatie kan je altijd even contact opnemen.

Wen bezoekje

Als jouw hond geen extreme angst of agressie vertoont maar nieuwe situaties en nieuwe plekken gewoon een beetje spannend vind, kan je een wen bezoekje plannen voordat we direct een hele behandeling doen.

Je kunt op afspraak met je hond naar de trimsalon komen. Eerst nemen we de tijd om elkaar te leren kennen. Laat bij het maken van de afspraak weten dat het om een bange hond gaat, dan kunnen we er voor zorgen dat er op het moment niet veel of helemaal geen andere honden in de salon zijn.
Deze afspraak zal voornamelijk gaan over wennen, kennismaken met de trimsalon, trimster en materialen, het opbouwen van een vertrouwensband en rustige opbouw van prikkels.
Je leert je hond beter “lezen” en rekening te houden met zijn/haar angsten/behoeften.

De kosten voor een “wen bezoekje” zijn €25,-

Voor puppy’s is het verplicht om eerst een kennismaking te plannen. Op deze manier kunnen wij de pup voorbereiden op een leven met vachtverzorging. We inventariseren of er bij jouw pup problemen zijn wat betreft vachtverzorging en geven tips en eventueel trainingen mee om thuis mee aan de slag te gaan.

Kijk op onderstaand filmpje naar het wen bezoekje van Yuki.

Wij werken zonder correctiemiddelen en met zo weinig mogelijk dwang en richten ons volledig op positiviteit, vertrouwen, aandacht en geduld.

Het wen bezoekje van Yuki

%d bloggers liken dit: